Selecteer een pagina

Is overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Is overdrachtsbelasting aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? Het korte antwoord hierop is helaas nee. Er zijn wel een aantal situaties waarbij je vrijgesteld kunt worden van het betalen van overdrachtsbelasting. En er zijn ook een aantal andere kostenposten bij de aankoop van een woning die wel van de belasting aftrekbaar zijn. Gelukkig maar, want een woning kopen is al duur genoeg.

Situaties waarin je geen overdrachtsbelasting betaalt


De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar, maar er zijn wel een paar situaties waarin je helemaal geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen wanneer je de eerste eigenaar van een woning bent. Dan koop je de woning ‘vrij op naam’. Dit kun je in advertenties van makelaars en op Funda herkennen door de afkorting v.o.n. achter de vraagprijs.

Ook heeft de overheid vanaf 1 januari 2021 een regeling ingesteld waarbij woningkopers onder de 35 jaar vrijgesteld worden van het betalen van overdrachtsbelasting. Van deze vrijstelling kan maar eenmalig gebruik gemaakt worden.

Binnen zes maanden weer verkopen


Wanneer een huis binnen 6 maanden opnieuw van eigenaar verwisselt hoeft er bij die tweede overdracht geen overdrachtsbelasting betaalt te worden. Als de tweede overdracht een hoger bedrag is dan de eerste, dan moet alleen over het verschil overdrachtsbelasting betaald worden. Het voordeel van de vrijstelling is in principe voor de tweede koper, maar daar kun je natuurlijk onderling afspraken over maken.

Overdrachtsbelasting eigen woning niet aftrekbaar, maar deze zaken zijn dat wel


Naast de overdrachtsbelasting zijn er nog meer kostenposten waar je mee te maken krijgt bij de aankoop van een eigen woning, waarvan er een aantal gelukkig wel aftrekbaar zijn.

Een hele grote aftrekpost is de rente van de eigenwoningschuld, ook wel de hypotheekrenteaftrek genoemd. Wanneer je hypotheek aan de eisen voldoet, kun je 30 jaar gebruik maken van deze aftrekpost.

Ook de eenmalige kosten, zoals de kosten voor de hypotheekadviseur, de kosten van de notaris voor de hypotheekakte, de taxatiekosten voor de hypotheekaanvraag en kosten voor de aanvraag voor de Nationale Hypotheekgarantie zijn allemaal aftrekposten voor de inkomstenbelasting.

Zakelijke overdrachtsbelasting


Ook wanneer het een zakelijk pand betreft is de overdrachtsbelasting niet aftrekbaar. Voor een zakelijk pand moet vanaf 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting betaald worden. Deze hogere overdrachtsbelasting geldt ook wanneer je als particulier een tweede woning koopt, of voor een vakantiewoning. Bij een zakelijk pand mag je wel de overdrachtsbelasting optellen bij de aankoopsom van het pand en hierop afschrijven.