Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen een annuïteiten- en een lineaire hypotheek?

Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit zijn er nog twee vormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Deze hypotheekvormen hebben met elkaar gemeen dat je de volledige hypotheek tijdens de looptijd aflost. Je betaalt iedere maand een deel aflossing voor de hypotheek en rente over je resterende lening. Tot zover de overeenkomsten. Maar wat is precies het verschil tussen deze hypotheekvormen?

Verschil tussen annuïteiten- en lineaire hypotheek

Het voornaamste verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is hoe de aflossingen over de looptijd zijn verdeeld.

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand precies hetzelfde bedrag aan aflossing. Bij een standaard looptijd van 30 jaar betaal je iedere maand 1/360 deel van je lening aan aflossing. Daarnaast betaal je maandelijks rente. Omdat de lening iedere maand lager wordt, wordt de rente die je betaalt ook iedere maand lager. Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten voor je hypotheek aan het begin het hoogst en worden ze iedere maand wat lager.

verschil annuïteiten en lineaire hypotheek
lineaire hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan je hypotheekverstrekker. Dat bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en voor een deel uit rente.

Doordat je aflost wordt de rente iedere maand een beetje lager en het bedrag dat je aflost gaat iedere maand wat omhoog. Je bruto maandbedrag blijft dus iedere maand hetzelfde, maar doordat het rentebedrag iedere maand wat lager wordt, wordt ook het bedrag dat je vanwege de hypotheekrenteaftrek terug ontvangt steeds lager. Je netto maandlasten worden dus tijdens de looptijd steeds wat hoger.

Wat is het verschil tussen een annuïteiten en een lineaire hypotheek?
annuïteitenhypotheek

Lineair het goedkoopst, annuïteiten het populairst

Als je berekent wat je tijdens de hele looptijd in totaal voor je hypotheek betaalt, dan ben je met de lineaire hypotheek het goedkoopst uit. Doordat je aan het begin al meer aflost, betaal je uiteindelijk minder rente. Toch is de annuïteitenhypotheek de populairste hypotheekvorm.

De meeste mensen verwachten dat hun salaris nog gaat stijgen, en dan is het gunstiger om lagere lasten te hebben in de periode dat je minder verdient en dat je netto maandlasten wat stijgen wanneer je meer gaat verdienen. Wanneer je juist van plan bent om minder te gaan werken wanneer je ouder wordt of wanneer je gezinsuitbreiding krijgt, dan kan een lineaire hypotheek juist handiger zijn.


Lees ook dit artikel