Selecteer een pagina

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel. Je mag de hypotheekrente die je betaalt aftrekken van je brutosalaris en je betaalt je inkomstenbelasting over dat verlaagde bedrag. Voorbeeld: Je verdient bruto 35.000 euro per jaar en je betaalt 4.000 euro aan hypotheekrente in datzelfde jaar. Dan betaal je maar over 31.000 euro inkomstenbelasting. Andere aftrekposten  of bijtellingen zijn in dit voorbeeld niet meegerekend.

Hypotheekrenteaftrek voor werknemers


Wanneer je in loondienst bent houdt je werkgever je loonbelasting al in. Je werkgever weet natuurlijk niet hoeveel jij aan hypotheekrente betaalt (en dat hoeft hij ook niet te weten). Maar daardoor wordt er wel teveel belasting ingehouden.

Wanneer je recht hebt op hypotheekrenteaftrek kun je een voorlopige teruggaaf aanvragen. Dan krijg je het belastingvoordeel dat je hebt vanwege je hypotheekrente maandelijks op je rekening gestort. Je vraagt dit in principe vooraf aan.

Wanneer je aan het begin van het volgende jaar je belastingaangifte doet, dan wordt het definitief berekend. Geef wijzigingen in je situatie altijd direct door.

Voor ondernemers


Wanneer je ondernemer bent kun je je hypotheekrenteaftrek verwerken in je voorlopige aanslag. Je krijgt geen voorlopige teruggaaf zoals werknemers, maar het zit al rechtstreeks verwerkt in de belasting die je betaalt.

Verplicht aflossen


Om het aflossen van je hypotheek te stimuleren krijg je sinds 2013 bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrenteaftrek wanneer je voor een hypotheekvorm kiest waarbij je tijdens de looptijd je hele hypotheek aflost. Je hebt hierbij keuze uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

In de hoogste belastingschijf


Wanneer je inkomen in de hoogste belastingschijf valt, kun je je hypotheekrente niet voor het maximale tarief aftrekken. In 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt tot 46% (terwijl je 49,5% belasting betaalt) en het wordt stapsgewijs afgebouwd tot 37,1% in 2023.


Misschien interessant om te lezen