Selecteer een pagina

Wat is een lineaire hypotheek?

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is één van de twee hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De annuïteitenhypotheek is de andere. Bij beide hypotheekvormen is je hele hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Na iedere aflossing daalt je lening en daardoor gaat je rentebedrag iedere maand wat omlaag. Bij een lineaire hypotheek worden je maandlasten dus iedere maand een beetje lager.

De lineaire hypotheek en hypotheekrenteaftrek

De belangrijkste reden om voor een lineaire hypotheek te kiezen is het recht op hypotheekrenteaftrek. De betaalde hypotheekrente kun je aftrekken van je inkomstenbelasting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Wanneer je in loondienst bent houdt je werkgever je loonbelasting al in en kun je de hypotheekrenteaftrek via de belastingdienst terugvragen. Hierdoor krijg je iedere maand door de belastingdienst het belastingvoordeel op je rekening gestort. Ben je ondernemer, dan kun je de hypotheekrenteaftrek rechtstreeks verwerken in je aangifte en betaal je minder belasting.

Wat is een lineaire hypotheek?

De voordeligste hypotheekvorm

Bij een lineaire hypotheek heb je aan het begin hoge maandlasten. Gedurende de looptijd worden deze steeds lager. Veel mensen kiezen niet voor een lineaire hypotheek, omdat ze verwachten dat hun inkomen nog gaat stijgen. Dan is het niet handig om je hoogste maandlasten te hebben in de periode dat je inkomen nog laag is.

Als je over de hele looptijd kijkt is de lineaire hypotheek de hypotheekvorm waarbij je het goedkoopst uit bent. Je betaalt namelijk minder rente, doordat je aan het begin al meer aflost.

Er zijn ook argumenten om juist wel voor de hogere maandlasten aan het begin te kiezen. Misschien wil je als jonge starter nog lekker full-time werken, terwijl je hoopt minder te kunnen werken wanneer je wat ouder wordt, of wanneer je kinderen krijgt. Dan is het juist gunstig om de hogere maandlasten aan het begin te hebben.


Lees ook dit artikel