Wat een makelaar kost kan behoorlijk verschillen. Traditioneel rekent een makelaar met een courtage. Dat is een percentage van de aan- of verkoopsom. Nog steeds werken veel makelaars met dit model, met name de full-service makelaars. Maar er zijn steeds meer varianten mogelijk.
Je kunt een deel van het aankoop- of verkoopproces in eigen hand nemen. Dan betaal je minder. Dan neem je vaste diensten af voor een vast bedrag. Er zijn ook makelaars die werken met het ‘no cure no pay’ principe, waarbij je pas betaalt wanneer de koop of verkoop succesvol is afgerond. Trek je de opdracht in, dan betaal je niets.
Wat kost een verkoopmakelaar?
De courtage die een verkoopmakelaar rekent is meestal tussen de 1,0 en 1,5%. Vaak betaal je ook nog opstartkosten. Dat zijn vaste kosten die een makelaar maakt om je huis te promoten. Denk aan een ‘TE KOOP’ bord in de tuin, het maken van foto’s, brochures, het plaatsen van je huis op Funda en eventuele advertenties.
Het kan ook goedkoper via een internetmakelaar. Een internetmakelaar rekent meestal een vaste prijs voor een vast aantal diensten. Vaak moet je bij een internetmakelaar ook meer zelf doen. Wat de makelaar voor je doet en wat je zelf moet doen verschilt per internetmakelaar.
Wat kost een aankoopmakelaar?
Ook de meeste aankoopmakelaars werken met een courtage. Een nadeel van dit systeem is dat de makelaar meer verdient als de aankoopprijs hoger uitvalt. Daarom zijn er ook makelaars die werken met een ander prijsmodel. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag zijn.
Dit vaste bedrag hangt dan af van welke diensten de makelaar voor je doet. Je kunt de makelaar vragen je te helpen om een huis te zoeken, maar je kunt de aankoopmakelaar ook pas inhuren op het moment dat je wilt gaan onderhandelen. Een ander prijsmodel is dat je de makelaar juist meer betaalt als hij voor een lagere prijs zorgt.
Gerelateerd artikel