Selecteer een pagina

Wat is ondernemend gedrag? En hoe kun je het leren?

Wat is ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag is niet alleen weggelegd voor ondernemers. Ook in vacatureteksten komt ‘ondernemend’ vaak voor in het rijtje gewenste eigenschappen. Maar wat is nou ondernemend gedrag?

Wanneer je ondernemend bent, dan neem je zelf initiatief, je gaat niet zitten wachten tot iemand anders jou vertelt wat je moet doen. Heb je een eigen bedrijf, dan ga je steeds op zoek naar nieuwe kansen en je grijpt die kansen ook. Je bedenkt niet alleen nieuwe plannen, je voert ze ook uit. Je volgt niet de massa, maar denkt kritisch na. Je signaleert problemen en lost ze op. Veel succesvolle bedrijven zijn actief bezig met het stimuleren van ondernemend gedrag.

Betekenis ondernemend gedrag

Volgens de Europese Commissie wordt met ondernemend gedrag bedoeld: ‘Het vermogen om ideeën om te zetten in daden. Het omvat creativiteit, innovatie en het nemen van risico’s, alsook het vermogen om te plannen, projecten te beheren en doelstellingen te verwezenlijken.’

Wanneer de eigenschap ‘ondernemend’ in een vacaturetekst staat genoemd wordt meestal gezocht naar iemand die initiatiefrijk is, die durf heeft, besluitvaardig is, verantwoordelijkheid neemt en resultaatgericht is.

Voorbeelden van ondernemend gedrag

De Playstation van Sony is ontstaan door het ondernemende gedrag van één van de medewerkers, Ken Kutaragi. Hij zocht een manier om de Nintendo van zijn dochter krachtiger te maken en zo ontwierp hij een nieuwe game console. Dit was een junior medewerker en de hoge bazen waren niet enthousiast over het idee dat Sony zich op de gaming markt ging begeven. Maar de leidinggevende van Kutaragi zag er wel wat in en hij overtuigde de bazen wel. Zonder deze beide ondernemende medewerkers was de Playstation er niet geweest.

Bij Google mogen medewerkers 20% van hun tijd besteden aan eigen ideeën. Veel van deze ideeën leveren niets op, maar er zit ook wel eens een groot succes tussen. Gmail is het resultaat van zo’n idee. Gmail heeft zich inmiddels ontwikkeld tot het meest gebruikte e-mail programma ter wereld.


Lees ook deze gerelateerde artikelen: