Selecteer een pagina

Hoe werkt pensioen?

Wat in de volksmond ‘het pensioen’ wordt genoemd, is het aanvullend pensioen bovenop de AOW. Hoe werkt dat pensioen? Iedere Nederlander krijgt vanaf een bepaalde leeftijd AOW. Het aanvullend pensioen wordt meestal opgebouwd in een pensioenregeling via de werkgever en meestal gaat dat in op dezelfde leeftijd als je AOW.

Over je pensioenopbouw hoef je geen belasting te betalen. Je betaalt wel inkomstenbelasting wanneer het pensioen wordt uitgekeerd. De AOW wordt de eerste pijler van het pensioenstelsel genoemd en het aanvullend pensioen via de werkgever de tweede. De derde pijler is aanvullend pensioen wat zelf wordt opgebouwd.


Hoe is pensioen opgebouwd?

Er wordt alleen pensioen opgebouwd over het salaris dat hoger is dan de franchise. Dit houdt in dat er bij het aanvullend pensioen al rekening mee wordt gehouden dat je ook AOW gaat krijgen. In 2021 is de basis franchise € 14.544, maar er zijn situaties waarbij het bedrag anders is.

Verdien je € 30.000 per jaar, dan is je pensioengevend salaris 30.000 – 14.544 = € 15.456. Bij de meeste werknemers wordt het pensioen opgebouwd via de werkgever. Het is geen wettelijke verplichting dat de werkgever dit regelt, maar in de meeste CAO’s is dit wel opgenomen.

Wanneer er een pensioenregeling is, ben je als werknemer wel verplicht om deel te nemen. Bouw je geen pensioen op via je werkgever, omdat er in jouw branche geen pensioenregeling is, of omdat je ondernemer bent, dan kun je zelf pensioen opbouwen in eigen beheer. 


Hoe werkt pensioen in eigen beheer?

Wanneer je geen pensioen opbouwt via een werkgever, kun je fiscaal voordelig pensioen opbouwen in eigen beheer. Dit kun je doen via een lijfrenteproduct of via pensioensparen of pensioenbeleggen.

Dit moet wel gedaan worden via specifieke producten die aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoen en dan is je premie aftrekbaar en over het opgebouwde vermogen betaal je geen vermogensbelasting.

Wil je meer informatie dan zou je Brand New Day kunnen raadplegen. Op hun website is ook een rekentool te vinden waarop je kunt berekenen hoeveel jaarruimte je hebt om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen.


Lees ook deze gerelateerde artikelen