Selecteer een pagina

Wat is een goed pensioen?

Wat is een goed pensioen? Deze vraag heeft voor iedereen een ander antwoord. Een goed pensioen moet in ieder geval voldoende zijn om van te leven. Maar hoeveel dat dan is verschilt per persoon.

Een vuistregel is dat je bruto inkomen na je pensioendatum ongeveer 70% moet zijn van je bruto inkomen voor je pensioendatum. Wanneer je de AOW leeftijd bent gepasseerd betaal je minder inkomstenbelasting, dus het verschil in netto inkomen is kleiner. Daarnaast is de aanname dat je op die leeftijd inmiddels je huis wel afgelost hebt, dus dat je ook minder geld nodig hebt om van te leven. 


Wat is een goed pensioen voor jou?

Of 70% van het laatstverdiende loon voldoende is om van te leven verschilt per persoon. Heb je geen afgeloste koopwoning, maar een huurwoning, dan lopen die lasten na je pensionering gewoon door.

Kwam je voor je pensionering maar net rond, dan is 70% van je laatstverdiende brutoloon waarschijnlijk te weinig, ook al heb je dat belastingvoordeel, netto kom je toch lager uit. Misschien ben je na je pensionering nog hartstikke vitaal en ben je van plan om de hele wereld nog over reizen, dan geef je waarschijnlijk juist meer uit dan toen je nog werkte.

De beste manier om te weten te komen hoeveel pensioen je nodig hebt, is om op een rijtje te zetten hoeveel je zelf nodig denkt te hebben wanneer je met pensioen gaat.


Creëer overzicht

Het tweede wat je nodig hebt om te weten of jouw pensioen goed genoeg is, is een overzicht van hoeveel inkomsten je na je pensioendatum kunt verwachten. Je kunt inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien wat je hebt opgebouwd en hoeveel AOW je kunt verwachten.

Je krijgt ook jaarlijks van je pensioenfonds een uniform pensioen overzicht (UPO) waar op staat hoeveel pensioen je zult krijgen wanneer je op dezelfde manier doorgaat met opbouwen. Samen met de schatting van hoeveel je uit zult geven, kun je nu zelf beoordelen of je een goed pensioen hebt. 


Lees ook deze gerelateerde artikelen