Selecteer een pagina
Leren daytraden crypto

Daytraden in crypto is de snelste manier om online geld te verdienen met een hoog rendement. De opmars van cryptocurrency is vooralsnog onstuitbaar en steeds meer mensen hebben een portefeuille met hun favoriete digitale valuta.

Ook zijn er al veel bedrijven die betaling in crypto accepteren en zijn er zelfs al landen die de Bitcoin erkennen als officieel betaalmiddel. Dit alles betekent dat de kansen op de cryptomarkt voor daytraders alleen maar vermeerderen.

Meer speculatie betekent grotere prijsschommelingen, iets waar een daytrader in crypto van kan profiteren. Daytraden in crypto is daarom bij uitstek de keuze voor wie gebruik wil maken van volatiliteit. Sommigen kiezen er ook voor om dit te versterken met een hefboom. In dit artikel leggen we je uit hoe ook jij geld kunt verdienen door te daytraden in crypto.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Wat is daytraden in crypto?


Bij daytraden in crypto koop je cryptomunten voor de zeer korte termijn. Je bent dan niet van plan om een crypto wallet aan te houden of om er aankopen mee te gaan doen. In plaats daarvan koop je crypto voor fiat geld (zoals euro’s) om deze crypto munten op een later moment weer te verkopen voor euro’s.

Je wisselt je euro’s dus tijdelijk om voor crypto, in de hoop dat de waarde van de crypto in de tussentijd stijgt. Doe je dit goed, dan kun je een aardige winst realiseren. We geven je een voorbeeld:

 • Je koopt Ethereum voor 100 euro, op dat moment 0,040 ETH waard (koers 2500 euro)
 • De koers van Ethereum stijgt iets later die dag naar  2600 euro
 • Je verkoopt je Ethereum op dat moment. De gemaakte winst is dan 0,04 x 2600= 104 euro een stijging van 4% op één dag.


De prijs van crypto schommelt erg sterk. Stijgingen en dalingen van tientallen of zelfs honderden procenten zijn niet ongewoon. Sterker nog, het is de norm in de wereld van de crypto. Hier kun je door te daytraden in crypto slim gebruik van maken. In het vorige voorbeeld heb je een rendement van 4% gemaakt. Niet verkeerd! Maar dat kan nog veel beter, zoals we zullen leren.


De volatiliteit van crypto


Zoals het woord al doet vermoeden, koop en verkoop je je crypto met daytraden vaak dezelfde dag nog. Dit betekent dat de winst die je maakt op een enkele transactie dus snel gemaakt moet zijn: binnen een dag, een week of een maand. Dat kan alleen als er een sterke prijsstijging is tussen het moment van kopen en het moment van verkopen. Niet elk financieel product is hiervoor even geschikt. De meesten zijn gewoonweg te stabiel en zullen niet de gewenste prijsstijging laten zien in een paar uur tijd.

Zo kun je proberen om in ETF te gaan speculeren. Maar deze zullen in een goede week misschien een stijging van 2% laten zien. Crypto is een veel beter product om in te speculeren, aangezien ze een veel sterkere neiging hebben tot prijsschommelingen; volatiliteit. Om aan te duiden wat je kunt verwachten hebben we hier een paar voorbeelden van populaire crypto en hun historische resultaten (alle data zijn van de periode data van 1/1/2019 tot en met 1/1/2022):

 • Bitcoin (BTC): van $3.661 naar $46.686, een stijging van ~1275% in totaal en ~1.16% per dag.
 • Ethereum (ETH): van $155,80 naar $3112,68, een stijging van ~1997% in totaal en ~1,82% per dag.
 • Binance (BNB): van $6,07 naar $429,72, een stijging van ~7079% in totaal en ~6,46% per dag.Als je dit vergelijkt met het marktgemiddelde, dat voortsjokt met ongeveer 6% per jaar, dan is daytraden in crypto een veel snellere manier om winst te maken. Binance Coin kan die 6% op een goede dag alleen al redden.

Als je gaat daytraden in crypto dan is de volatiliteit belangrijk
volatiliteit= de mate van beweeglijkheid van de Crypto koers

Crypto kopen voor het daytraden


Crypto kopen doe je het beste bij een cryptobroker zoals Bitvavo. Crypto brokers maken het makkelijk om in een groot aantal verschillende crypto te handelen zonder dat je voor elke crypto een aparte wallet hoeft aan te maken. Toch laten de meeste crypto brokers toe dat je een wallet aansluit op je broker account, of dat je crypto overmaakt op een bestaande wallet.

Je wordt bij het kopen van crypto munten bij deze brokers dan ook eigenaar van die crypto. Brokers bieden daarentegen (meestal) niet de mogelijkheid om ook daadwerkelijk betalingen te doen aan een ander met de crypto op jouw rekening.

Jij bent natuurlijk ook helemaal niet van plan om crypto te gaan gebruiken als betaalmiddel. Voor onze doeleinden zijn we alleen geïnteresseerd in het zo snel en zo goedkoop mogelijk inkopen van crypto en om deze op elk willekeurig moment ook snel weer te kunnen verkopen. Hiervoor is een crypto broker de beste oplossing. Er zijn heel wat crypto brokers te vinden op het internet, bekijk daarom ook onze vergelijking tussen de beste crypto brokers van Nederland.

Heb je de meest geschikte broker gevonden voor jou, dan kun je beginnen met het daytraden in crypto.


De beste manier van daytraden in crypto


Natuurlijk ziet ook crypto niet elke dag groei en als een crypto munt groeit, dan niet altijd even snel. De grootste prijsschommelingen komen in zogenaamde “rallies”. Tijdens deze rallies kan de waarde van een cryptomunt in korte tijd enorm stijgen, soms zelfs met honderden procenten. Het is vooral tijdens deze rallies dat je crypto wilt kopen en niet tijdens de rustigere periodes tussen rallies. Je moet hiervoor zowel je crypto app als het nieuws goed in de gaten houden.

Dit is minder moeilijk dan het lijkt. Crypto zijn razend populair en rallies worden eigenlijk altijd flink aangedikt in de media. Het is natuurlijk beter dat je vroeg instapt om maximaal te profiteren, maar ook als je wat later instapt kun je nog steeds een mooie winst realiseren. Als een rally eenmaal vlakker wordt, verkoop je je crypto en wacht je op de volgende kans.


Hoe ziet een crypto rally er uit?


Om je een beter inzicht te geven in wat een rally is, nemen we een voorbeeld. De volgende data komen uit de Super Rally van 2021 (zie hieronder) waarbij Bitcoin veel en vaak in het nieuws kwam. In drie maand tijd klom de Bitcoin hier met bijna 100%, al naar gelang je de start en einddatum vaststelt. Mensen die vroeg instapten konden dus gemakkelijk hun inleg verdubbelen. Tegelijkertijd, mensen die laat instapten zagen bijna geen winst of verloren zelfs geld.

– De aanloop


In de aanloop naar een rally zie je vaak eerst een paar weken al gestage groei. Deze groei is het resultaat van de toenemende populariteit van de crypto valuta. Er wordt meer in gehandeld waardoor de prijs gestaag stijgt. Dit trekt weer meer mensen aan. Als deze groei een paar weken aanhoudt is er bijna geen stoppen meer aan. De aanloop volgt dan ook een exponentiële curve, hij begint laag en groeit langzaam maar wel steeds sneller.

In November 2020 liet Bitcoin een dergelijke groei zien. De groei was 6 weken lang gestaag en wist van geen ophouden. Het is natuurlijk geen garantie dat er een rally aankomt, maar je moet om deze reden vooral die crypto in de gaten houden die dit gedrag laten zien. Groeit een crypto al een maand lang met een paar procent per dag, dan kun je overwegen om de gok te wagen.

– De eerste golf


Wanneer de eerste golf precies komt is giswerk, zelfs als je een technisch analyse doet. De populariteit blijft aanslaan en het kan zijn dat de crypto in de media of op social media genoemd wordt. Tegen deze tijd moet je eigenlijk al ingestapt zijn. Heb je eerst de kat uit de boom gekeken tijdens de aanloop, dan is nu een goed moment om alsnog in te stappen.

Einde 2020 en begin 2021 zag de eerste golf een groei van meer dan 100% in een kleine maand tijd. Daarna zakte de prijs weer met een kleine 20%. Wanneer de rek er uit is, is telkens weer gissen.

– De tweede golf


Of, en wanneer er een tweede golf komt is nooit zeker. Vaak zit er een paar weken tussen waar de crypto gestaag wat waarde verliest waarna er weer een tweede piek komt. Dit heeft mogelijk te maken met de salaris cyclus. Mensen krijgen meestal in de laatste week van de maand hun loon, waarmee ze dan opnieuw crypto gaan kopen. Dit heeft dan weer een paar dagen later zijn effect op de markt. Tijdens de Super Rally liet de tweede golf nog een groei zien van ongeveer 85%. Het was het dus waard om toch even te wachten en te bezien of er meer groei in zit.

– Plateau phase


Als de groei er eenmaal uit is, is het tijd om te verkopen. De plateau phase is relatief stabiel, waarbij de waarde wel wat kan schommelen maar steeds weer terugkomt op nagenoeg hetzelfde. Vrij uniek in crypto is dat bijna elke rally een “bubble” doet ontstaan die op een gegeven moment moet knappen. Na een rally volgt dus bijna altijd een crash, met de plateau phase er tussen.

Hoe lang dit plateau aanhoudt is wederom onmogelijk om van te voren te zeggen, maar aangezien de grote winst er toch al uit is, gebruik je deze tijd om de crypto te verkopen. Het heeft nu ook geen zin meer om nog in te stappen. In 2021 duurde de plateau phase van Bitcoin een paar maand, maar dit kan een unicum zijn omdat men door de media hype langer vasthield aan de al gekochte Bitcoin. Ga er nooit van uit dat dit altijd zo is en verkoop op tijd.

– De crash


Er zit geen economie achter crypto en hoewel je op steeds meer plekken kunt betalen met crypto, is het nog steeds een alternatief voor fiat geld, het “echte” geld. Dit betekent dat de waarde van crypto overwegend door speculatie moet ontstaan, met andere woorden weer door mensen die er op uit zijn om hun crypto in te leveren voor euro’s. Het gevolg is dat snel opgebouwde waarde eigenlijk uit niets bestaat, en dat hij dus weer in gaat zakken. Deze crashes zijn vrij betrouwbaar voor crypto valuta en bij bijna elke rally hoort wel een crash.

In de Super Rally van 2021, zakte de prijs van Bitcoin terug naar het begin van de tweede golf. Was je al ingestapt tijdens de eerste golf, dan had je nog steeds winst gemaakt. Kwam je later, dan zou de winst minder zijn geweest of misschien zelfs een verlies zijn geworden.

Crypto rallies bij daytraden

Daytraden in crypto met hefbomen


Als je gaat daytraden in crypto kun je ook gaan voor het gebruik van hefbomen. Hefbomen kunnen bestaande prijsverschillen uitvergroten zodat ook kleine schommelingen enorme winsten kunnen bieden. Met een hefboom betaal je een fractie van de waarde van de gekochte crypto, maar enige winst die je maakt wordt volledig uitbetaald.

Tot nu toe hebben we het gehad over het direct kopen en verkopen van crypto via een broker. Je wordt zelf eigenaar van de crypto en zet in op een prijsstijging ten opzichte van de euro of dollar. In strikte zin is dit geen daytraden, ook niet als je het bij ééndaagse aankopen en verkopen houdt. Daytraden, technisch gezien, is een vorm van handel in derivaten. Dit zijn financiële producten waarvan de waarde is afgeleid van andere producten.

Je koopt dan dus niet direct een cryptomunt. In plaats daarvan leg je een contract vast met een broker tegen de prijs van een cryptovaluta. Dit contract heet een CFD, een Contract For Difference. Zoals de naam al aangeeft, “verkoop” je op een moment je contract weer terug aan de broker. Het verschil (difference) is je winst. We leggen het beter uit aan de hand van een voorbeeld CFD.


De basis van daytraden in crypto met hefbomen


Door het inzetten van een hefboom verhoog je de waarde van een CFD zonder dat je je inleg vergroot. Met een hefboom van 50 is de waarde van de CFD dus 50 maal de inleg. Dit kan ervoor zorgen dat zelfs hele kleine prijsschommelingen enorm uitvergroot kunnen worden. Dit wordt vaak gedaan als er geen grote rallies zijn. Een hefboom kan dan kleine prijsschommelingen toch de moeite waard maken.

 • Je koopt een CFD op Ethereum voor 100 euro
 • Je voegt een hefboom van 50 toe. De waarde van je CFD is dus (50 x 100) 5000 euro. Je inleg van 100 euro verandert niet..
 • De koers van Ethereum verandert weer van aanvankelijk 2500 naar 2600 euro.
 • Normaal zou dit dus weer 4 euro zijn. Maar nu wordt dit vergroot met het hefboomeffect van 50, 50 x 4 = 200 euro.Nu heb je een rendement behaald van 100%! Dat is de kracht van hefbomen. We willen je wel waarschuwen, natuurlijk. Als je het mis had en de prijs daalt juist, dan moet je dit verschil juist terugbetalen aan je broker. Vooral met een hoge hefboom verhoog je dus niet alleen je mogelijke winst, maar ook je risico.

– Stijgers en dalers


Het mooie aan CFD’s is dat je zowel geld kunt verdienen bij een stijgende prijs als bij een dalende prijs. Je legt een CFD met een “call” optie vast als je denkt dat de prijs gaat stijgen. Daarentegen leg je een CFD met een “put” optie vast als je denkt dat de prijs juist gaat dalen. In beide gevallen is het verschil tussen de begin en eindprijs de gemaakte winst. Dit is voor het daytraden in crypto een extra sterk middel omdat je vaak twee keer winst kunt maken op één prijsschommeling.

Dit heeft weer te maken met het feit dat de prijs van crypto nagenoeg volledig bepaald wordt door speculatie en de crashes die vaak volgen na grote rallies. Als je tijdens een rally kortstondig inzet op deze prijsstijging met een grote hefboom, dan kun je daarmee erg veel winst maken. Maar, je kunt daarna dus ook nog een “put” CFD kopen om ook van de crash te kunnen profiteren.

– Hefbomen juist ook bij alt-coins


Bitcoin en Ethereum zijn de meest bekende cryptocurrency. Maar er zijn er heel veel meer. Deze andere cryptovaluta worden ook wel “alt-coins” genoemd, als alternatief op de Bitcoin. Deze zijn meestal een stuk minder waard dan de Bitcoin, variërend van een honderdste van een eurocent tot honderd euro. Als de Bitcoin langzaam loopt, zijn het vaak deze alt-coins die ineens beginnen te groeien. Mensen gaan opzoek naar alternatieven om op te speculeren.

Houdt deze goed in de gaten en speel in op kortstondige rallies. Vaak zijn deze rallies van erg korte duur. Verkoop je crypto of contract daarom weer op dezelfde dag dat je hem gekocht hebt, of na een paar dagen als de groei aanhoudt.

Je kunt hierbij gebruik maken van hefbomen om het de moeite waard te maken. Je moet hierbij overigens niet zozeer kijken naar de absolute waarde van de alt-coin maar naar de procentuele schommeling. Honderd euro is honderd euro, of het nu in dure Bitcoin zit of in een alt-coin met de waarde van een paar eurocent. Als de alt-coin die dag met 50% stijgt en de Bitcoin maar met 2%, heb je meer winst gemaakt op de alt-coin.

De basis van daytraden in crypto met hefbomen

Crypto brokers voor daytraden met hefbomen


Ook daytraden met hefbomen doe je bij een crypto broker. Maar er zijn veel crypto brokers en ze bieden niet allemaal CFD’s aan. Als je wilt daytraden in crypto, dan is eToro je beste keuze. eToro hanteert erg lage commissies en biedt nagenoeg alle cryptocurrencies aan die er zijn. Ook heb je bij eToro de beschikking over een schat aan informatie, iets wat je vooral gaat helpen bij je technische analyse. Ook als je het niet zo technisch wilt maken, helpen de grafieken je met het inschatten van wanneer er een rally plaatsvindt en wanneer deze is afgelopen.

– eToro als App


Met de handige app van eToro kun je overal ter wereld daytraden in crypto, zolang je een internetverbinding hebt natuurlijk. De eToro app moet natuurlijk iets inboeten op de informatievoorziening, anders zou het scherm op je mobiel onleesbaar worden. Maar met een slimme indeling is de belangrijkste informatie te zien; de real-time graph en trading volume. Daarnaast valt alles terug te vinden met een paar drukken en swipes. Na enige oefening weet je alles (bijna) net zo snel terug te vinden als wanneer het in een keer op je desktop scherm gepresenteerd wordt.

– eToro op je Desktop


Het platform van eToro blinkt pas echt uit op je desktop. Op het grotere scherm wordt alle informatie, real-time afgebeeld. Je kunt precies bijhouden hoe de prijs stijgt of daalt en hoeveel er in wordt gehandeld. Vooral dat laatste, de trading volume, is erg van belang. Als deze sterk afneemt, dan volgt er vaak een afvlakking van de groei kort daarna. Wat wij vaak doen is dat we in de ochtend onze CFD’s afsluiten op veelbelovende crypto’s en dan gedurende dag, als we weg van huis zijn, via de app in de gaten houden hoe het er voor staat en natuurlijk om CFD’s te sluiten wanneer we een mooie winst hebben.


Tips bij het daytraden in crypto


Hier zijn nog wat algemene tips voor het daytraden in crypto, of je dat nou met of zonder hefbomen doet.

 • Investeer alleen wat je kunt missen. Crypto zijn erg volatiel, de prijs kan sterk stijgen maar dus ook sterk dalen.
 • Wees er op tijd bij. Het meeste geld wordt verdient in de eerste paar dagen van een rally.
 • Als je te laat bent, ga dan niet crypto “op hoop van zege” kopen. Na een rally volgt er meestal een sterke daling in waarde.
 • Raak niet gehecht aan je crypto. De crypto markt heeft ook wel wat voeten in de politieke aarde. Ga hier niet op in en houd niet vast aan crypto die geen winst gaan maken. Het is kopen en verkopen.
 • Ga nooit uit van historische resultaten. Heb geen favorieten omdat zij het in het verleden goed gedaan hebben. Je moet elke rally apart beoordelen en je moet bereid zijn om bepaalde crypto keihard te laten vallen.

Cursus daytraden crypto


Je weet nu hoe je kunt beginnen met het daytraden in crypto. Je weet hoe de cryptovaluta reageert met rallies en de prijsdaling die daarna vaak volgt en hoe je gebruik kunt maken van prijsschommelingen en hefbomen om enorme winsten te boeken. Je weet ook waar je terecht kunt om te daytraden in crypto, Bitvavo en eToro, en dat je daar gebruik kunt maken van grafieken op zowel je mobiel als je desktop.

Maar, je reis in de wereld van de cryptovaluta begint nu pas. Weten hoe je gebruik kunt maken van een prijsstijging is één ding. Risicovermijding en het zien van kleine maar lucratieve kansen is de volgende stap. Daarvoor kun je het beste een crypto cursus volgen, dat veel dieper op de materie in kan gaan dan één artikel. Naar onze mening is de Gratis Crypto Cursus van AllesOverCrypto het beste begin voor het daytraden in crypto.