Selecteer een pagina
grafisch plaatje van online cursus maken

Er zijn verschillende redenen om een online cursus te gaan maken. Als we eerlijk zijn is de nummer 1 reden om een online cursus te maken omdat je er geld aan wilt verdienen.

Het voordeel van een online cursus is dat je hem maar eenmalig hoeft te maken en er daarna blijvend geld aan kunt verdienen, passief inkomen dus.

Als je al een eigen bedrijf hebt is een online cursus een manier om een groter publiek te bereiken, zeker als je een dienst hebt die je normaal maar aan kleine groepen tegelijk kunt aanbieden. Als je een online cursus aanbiedt, dan geef je indirect ook aan dat je jezelf een expert durft te noemen. Dat geeft vertrouwen!

Alles begint met een goed idee

Een succesvolle online cursus maken begint met een goed idee. Het belangrijkste is dat je de belangrijkste vragen van je doelpubliek weet te beantwoorden.

Dit kan over van alles gaan: blijvend gewicht verliezen, zelf een professioneel ogende website bouwen, digitale foto’s bewerken in Photoshop, bloemen schilderen met aquarelverf, voor bijna alles wat je kunt verzinnen is er wel een doelpubliek. Waar weet jij veel van, vanwege je werk of je persoonlijke interesses?


Leg je (digitale) oor te luister

grafisch plaatje digitaal oor voor online cursus maken

Voordat je gaat beginnen met het maken van je online cursus is het belangrijk om je af te vragen: zit er wel iemand op jouw fantastische idee te wachten? Over bijna elk onderwerp is er wel een Facebook groep te vinden. Word daar lid van en lees mee met de vragen die daar gesteld worden. Zo weet je welke vragen er leven en welke onderwerpen jij zeker moet behandelen.

Beter nog, meng je ook in de discussies, geef waardevolle antwoorden. Mensen zullen je dan als een expert gaan zien, je vertrouwen en wellicht ook bereid zijn om een cursus van je te kopen. Stel je echter niet op als spammer. Wanneer jouw antwoord op iedere vraag is ‘Dit leer ik je in mijn online cursus’, zal je waarschijnlijk niet lang gewaardeerd worden als lid van de groep. Gebruik dit vooral om inspiratie op te doen.


Hoe Google en Youtube je kunnen helpen

Wanneer je in Google een zoekopdracht intypt, dan maakt Google je vraag vaak al voor je af. Dit kun je ook gebruiken om veel gestelde vragen op jouw gebied te achterhalen. Youtube doet dit ook, maar biedt ook nog op een andere manier inspiratie.

Zoek video’s op over jouw onderwerp en kijk bij de comments of er nog vragen gesteld worden. Zo vind je de vragen die jouw doelpubliek graag beantwoord wil zien. Dit helpt je bij het maken van je online cursus om de inhoud te bepalen.


Het zelf maken van een online cursus – de technische kant

Als je eenmaal een fantastisch idee hebt, compleet met een structuur en hoofdstukindeling, dan komt het volgende deel: het daadwerkelijk produceren van de cursus. Dit is voor veel mensen die niet zo technisch zijn aangelegd misschien een reden om af te haken. Maar gelukkig zijn er veel online cursussen over het maken van online cursussen.

Goede platforms waar je een cursus kunt maken en verkopen zijn Maatos en Soofos. Bij Maatos krijg je een geheel eigen cursusomgeving/website. Een plek waar je in je eigen huisstijl en eigen branding, op je eigen omgeving cursussen kunt verkopen. Je houdt daar alle opbrengsten zelf, maar betaalt een maandelijkse fee om gebruik te maken van het systeem.

Bij Maatos hou je zelf de controle over wat je wilt doen. De marketing moet je echter zelf doen. Op Soofos kun je gratis een online training plaatsen en verkopen. Over elke verkochte cursus rekent Soofos een vooraf vastgestelde commissie. Veel instructeurs maken gebruik van zowel Maatos en Soofos.


Waarmee vul je je online cursus?

De meeste online cursussen zijn een combinatie van video en tekst. Wat voor jou het beste is hangt natuurlijk af van het onderwerp. Vaak vinden mensen het fijn om iets te zien of horen en het daarna terug te kunnen lezen.

Als jouw onderwerp zich niet zo voor video lijkt te lenen, dan kun je alsnog video’s opnemen alsof je een soort powerpoint presentatie houdt. Je kunt daarbij nog pdf’s aanbieden die mensen kunnen downloaden en als naslagwerk kunnen gebruiken, of met aanvullende informatie.

computer met e learning online cursus maken

Je cursus aanbieden in eigen beheer of via een platform?

Voordat je kunt beginnen met het maken van een online cursus moet je nadenken over het platform waarop je die wilt aanbieden. Je kunt je online cursus geheel in eigen beheer houden. Dit kan op je eigen website en er zijn goede redenen om dit te doen. Je hebt alles geheel in eigen hand en alles wat cursisten betalen gaat ook echt naar jou.

Je hebt dan een learning management system LMS) nodig. Deze zijn onder andere beschikbaar als plug-in voor WordPress. Dit kan een goed idee zijn als je al een veel bekeken website hebt en je ook niet bang bent voor de technische aspecten.

Een cursus aanbieden via een platform zoals Maatos of Soofos heeft weer andere voordelen. Bij Maatos krijg je dus een geheel eigen cursusomgeving / website waarin je jouw cursussen kunt verkopen.

Bij Soofos heb je het voordeel van de professionele marketingcampagnes van dit platform. Hier betaal je natuurlijk indirect ook aan mee, want een deel van wat de cursisten betalen blijft bij het platform. Dat je per cursist minder verdient wordt mogelijk wel goedgemaakt door een veel groter aantal cursisten.


De prijs bepalen

Het bepalen van een prijs voor je online cursus kan erg lastig zijn. Je hebt veel energie gestoken in het maken van je online cursus en nu wil je er ook daadwerkelijk aan gaan verdienen en hopelijk financieel onafhankelijk worden.. Je wil natuurlijk niet te veel vragen. Maar een te lage prijs kan juist ook een valkuil zijn.

Je verwacht dat je met een lage prijs veel cursisten zult krijgen, waardoor je er alsnog veel aan kunt verdienen. Maar door een lage prijs te vragen kan je ook de suggestie wekken dat de kwaliteit laag is. Een ander voordeel van een hoge prijs is dat je cursisten er dan alles uit willen halen. Ze gaan veel harder hun best doen en volgen alle tips, want ze hebben veel betaald en dat motiveert ze.

Dit heeft als gevolg dat ze waarschijnlijk goede resultaten zullen boeken en je ook goede beoordelingen zullen geven. Om potentiële klanten over de streep te trekken voor een dure cursus kun je een niet-goed-geld-terug garantie geven. Of je kunt een paar hoofdstukken gratis aanbieden, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.


Het promoten via een mailinglijst

Ook al is de online cursus die je hebt gemaakt nog zo goed, hij zal zichzelf niet zomaar verkopen. De meest succesvolle manier om te verkopen is via je mailinglijst. Mensen die zich aanmelden voor je mailinglijst zijn al in je geïnteresseerd.

Een succesvolle manier om zo’n lijst op te bouwen is om iets gratis weg te geven. Bijvoorbeeld een e-book, waarvoor je een link krijgt in de mail nadat je je adres hebt opgegeven. Zorg dat je gratis weggever van fantastische kwaliteit is. Dat gaat niet alleen om een professionele lay-out, maar vooral om waardevolle inhoud.

Wanneer mensen eenmaal op je lijst staan kun je ze regelmatig een mail sturen met waardevolle informatie. Zo creëer je fans. Je kunt dan op een gegeven moment een aanbieding doen voor je online cursus, bijvoorbeeld een korting die beperkt geldig is.


Je cursus verkopen via een webinar

Een live webinar is een heel succesvolle manier om te promoten. Je webinar promoot je natuurlijk via je mailinglijst. Maar als je die (nog) niet hebt kan het ook de moeite waard zijn om wat uit te geven aan advertenties op bijvoorbeeld Facebook.

Zorg bij een webinar dat je waardevolle informatie te bieden hebt voor je kijkers, zodat het duidelijk is dat jij een kenner bent die ze verder kan helpen. Wanneer je webinar enkel een verkooppraatje is zullen je kijkers snel afhaken. Geef kijkers de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Zorg er ook voor dat je webinar achteraf nog terug te kijken is, want niet iedereen kan er live bij zijn en je wilt natuurlijk geen potentiële klanten mislopen.

computer met een vrouw voor een online cursus maken

Er zijn zelfs mensen die hun webinar al geven terwijl ze hun online cursus nog moeten maken. Door zo’n webinar weet je zeker dat er interesse is. Je kunt in je webinar dan bijvoorbeeld de hoofdstukindeling al geven en de datum waarop het complete materiaal beschikbaar zal zijn.


Maak een goede sales page

Zorg dat je een goede sales page hebt. De link naar deze pagina kun je in de handtekening van je e-mail zetten en zo komt hij terecht bij iedereen naar wie je ooit een mail stuurt.

Ook bij diverse forums is het heel gebruikelijk om een link naar je website in je handtekening te zetten. Hiermee maak je je bereik weer wat groter. Als je je cursus jarenlang wilt kunnen verkopen, dan moet je de online cursus niet te gevoelig voor trends maken, of je moet regelmatig blijven updaten.