Selecteer een pagina

Vakantiehuis verhuren: hoe doe je dat het beste?

3 sep 2021

Wat zijn de regels om een vakantiehuis te verhuren?

Je wilt je recent gekochte of aangebouwde vakantiehuis verhuren. Een goed idee, want er zijn meer mensen met een vakantiehuis die hem besluiten te verhuren.

Het kan een mooie bijverdienste zijn of het kan de kosten van een vakantiewoning drukken. Maar hoe doe je dat, een vakantiehuis verhuren? Wat zijn de regels en waar moet je op letten?

In dit artikel leggen we je uit hoe je je vakantiewoning verhuurt en wat je allemaal kunt verwachten.


Vakantiehuis kopen


Voordat je een vakantiehuis kunt verhuren moet je er eerst een hebben. Veel mensen zien de aankoop van een vakantiewoning als een investering. Door hun vakantiewoning daarna te gaan verhuren behalen ze een gunstig rendement. Over de lange termijn stijgen woningprijzen doorgaans en kan de vakantiewoning later met winst worden verkocht. Over de aankoop van een nieuwe vakantiewoning of op een park dat jonger is dan twee jaar moet je BTW betalen. Voor velen een reden dus om dit bedrijfsmatig te doen zodat ze de BTW kunnen terugvorderen.

Voor meer informatie over een vakantiewoning kopen kun je ons artikel “Vakantiewoning kopen voor de verhuur of eigen gebruik” lezen.

Vakantiewoning kopen

Zelf je vakantiehuis verhuren


In het buitenland is het razend populair om te doen. Denk aan de “Zimmer Frei” borden overal in Duitsland en Oostenrijk tijdens de zomer en winter hoogseizoenen. Zelfstandig je vakantiehuis verhuren betekent dat je zelf toeziet op de marketing van je woning, dat boekingen worden verwerkt, gasten worden ontvangen, voorzien wordt in de schoonmaak en eventueel ontbijt en alle andere dagelijkse benodigdheden. Voordat je hiermee kunt beginnen moet je eerst op het volgende letten:

Vergunning vakantiehuis verhuur nodig?


Je bent geen vergunning nodig om je vakantiehuis te verhuren. Je hoeft dus niet naar gemeentelijke vergunningen te vragen om te beginnen met de verhuur van een vakantiewoning. Wil je je vakantiewoning bedrijfsmatig verhuren, zodat je de BTW terug kunt krijgen, dan moet je je wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel als bedrijf.

Verzekering voor het vakantiehuis moet op orde zijn


Als je je vakantiehuis wilt verhuren moet je verzekering hiervoor op orde zijn. Een normale onroerend goed en inboedelverzekering is hiervoor niet voldoende. Je verzekeraar heeft speciale verzekeringen die de aansprakelijkheid van schade bij verhuur overneemt. Doe je dit niet dan is je huis onverzekerd op momenten dat hij verhuurd is. Dit is niet alleen een enorm financieel risico, het is ook nog eens niet toegestaan.

Toestemming eigenaar van park of grond


Als je vakantiewoning op de grond van een ander staat, inclusief van een vakantiepark, dan ben je de toestemming nodig van degene om je vakantiehuis te mogen verhuren. Zonder deze toestemming mag je je vakantiewoning alleen gebruiken om zelf te bewonen. De eigenaar wil misschien geen vreemden over zijn of haar terrein hebben lopen of wil niet dat jij een concurrent van hun wordt. Als je je vakantiehuis wilt verhuren moet je dit dus van te voren duidelijk op papier hebben.

Houdt er rekening mee dat grondeigenaren, en dan vooral vakantieparken, een belang hebben bij jouw verhuur. Ze willen dan vaak een percentage uit de verhuuropbrengsten of zelfs mee bemiddelen met nieuwe gasten.

Toestemming gemeente en bestemmingsplan


Elke vierkante meter grond in Nederland is opgedeeld volgens gemeentelijke bestemmingsplannen. Je mag op een stuk grond alleen activiteiten verrichten zoals aangewezen in zijn bestemmingsplan. Bij de aankoop of aanbouw al moet je kijken of het bestemmingsplan op orde is en dat je je vakantiehuis mag verhuren. Als je alleen een bestemmingsplan voor een tweede woning, ook wel recreatie woning, hebt gekregen dan mag je er alleen zelf wonen.

Ook bij een toeristisch bestemmingsplan waarbij je mag verhuren stellen veel gemeenten een grens aan hoeveel dagen per jaar je dit mag doen. Dit doen ze om overlast van toeristen in drukbezochte gebieden te voorkomen of juist om de rust in een dorp of gebied te bewaren.

Voordat je een vakantiehuis gaat kopen of verhuren moet je het bestemmingsplan raadplegen
Het groene vlak heeft de bestemming recreatie

Zet het verhuurcontract zorgvuldig op


Draag zorg voor een goed verhuurcontract die jou en je gasten duidelijkheid geeft. Een verhuurcontract bevat onder andere het moment waarop de huur ingaat, wanneer de huur afloopt, hoe hoog de huur is, hoe en wanneer men kan annuleren en hoe er met schade wordt omgegaan. Een verhuurcontract opstellen is vakwerk. Wij geven je daarom geen juridisch advies maar wel algemeen advies: laat het doen door ervaren juristen. Dit voorkomt later een heleboel ellende en vragen over wie er verantwoordelijk is voor wat.


Vakantiehuis verhuren via een vakantiepark


Veel vakantieparken bieden de mogelijkheid aan om een vakantiewoning van hun te kopen. Deze kan dan via het park zelf worden verhuurd. Voor veel woningeigenaren is dit de ideale oplossing. Het vakantiepark heeft al het voorbereidend werk al gedaan en meestal staat het vakantiehuisje er ook al of is hij al in aanbouw. Veel vakantieparken nemen ook alle dagelijkse taken over zoals marketing, boekingen en de schoonmaak en onderhoud. Jij levert de investering voor de vakantiewoning en het vakantiepark doet de rest.

Op deze manier komt het park aan geld om uit te breiden en profiteer jij van hun marketing, faciliteiten en expertise. Let hierbij goed op de eisen die door het park gesteld worden. Kun je er zelf nog in wonen, hoe lang en wanneer? Hoeveel procent wil het park van de huuropbrengsten? Bepaalt het park ook de huurprijs? Dit zijn de drie belangrijkste vragen die je moet stellen en waarmee je het eens moet zijn.

Een populair vakantiepark die het makkelijk maakt voor woningeigenaren om hun vakantiehuis te verhuren is Belvilla. Belvilla neemt alle zorg voor het vakantiehuis over en je woning komt bij alle grote boekingssites en reisbureaus te staan.


Rendement op een vakantiehuis


Hoeveel je kunt verdienen met de verhuur van een vakantiehuis hangt sterk af van een aantal factoren. Locatie is één van de belangrijkste, gevolgd door de faciliteiten van de woning zelf. Als je je vakantiehuis zelf verhuurt kun je zelf de huur bepalen. Maar je moet natuurlijk de concurrentie in de buurt in de gaten houden door middel van een marktonderzoek. Je draait ook zelf op voor alle gemaakte kosten en het onderhoud.

Als je aangesloten zit bij een vakantiepark of een verhuurorganisatie dan wordt de huurprijs meestal door hun vastgesteld. Je kunt dan ook profiteren van garantiecontracten die een bepaald rendement garanderen. Een vakantiepark of verhuurorganisatie heeft meestal gecentraliseerde faciliteiten voor de onderhoud waardoor het een stuk goedkoper kan dan wanneer je alles zelf doet of uitbesteed.

Wil je meer weten over je mogelijke rendement op een vakantiewoning? Lees dan ons artikel “Rendement vakantiewoning berekenen”.


Fiscale aspecten verhuur vakantiewoning


Tot slot gaan we in op de fiscale aspecten van de verhuur van een vakantiehuis. Een vakantiewoning wordt gezien als vermogen en valt dus onder Box 3 op de belastingaangifte. Je betaalt uit Box 3 geen inkomstenbelasting maar vermogensbelasting. Het maakt dus niet uit hoeveel verhuuropbrengsten je maakt per jaar, de vermogensbelasting blijft hetzelfde. De hoogte van de vermogensbelasting is een fictief behaald rendement dat meestal onder de 1% van de waarde van het vermogen ligt.

Je moet BTW op de verhuur van je vakantiewoning rekenen en afdragen. Schrijf je daarom in bij de Kamer van Koophandel en vraag een BTW-nummer aan. Dit maakt de afdracht een stuk makkelijker. Je hebt waarschijnlijk ook BTW moeten betalen bij de aankoop van je vakantiewoning. Deze kun je dan ook volledig terugvorderen.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *