Selecteer een pagina

Een zakelijke lening zonder gedoe aanvragen, maar wat zijn de voorwaarden?

21 jan 2021

Gefeliciteerd met jouw zakelijke lening

Een zakelijke lening kun je afsluiten om bijvoorbeeld te investeren in voorraad, machines, een bedrijfspand of een bedrijfsovername. Een ondernemer moet eerst kosten maken voordat er winst kan worden gemaakt.

Producten moeten eerst ingekocht worden voordat ze verkocht kunnen worden. Er moeten eerst machines worden gekocht voordat er geproduceerd kan worden.

Je kunt misschien pas doorgroeien wanneer je een groter pand tot je beschikking hebt. Als je een investering eerst bij elkaar moet sparen, kun je erg lang bezig zijn. Met een zakelijke lening kun je de investering maken en die met je omzetgroei in een redelijke tijd weer terugbetalen. Zo draait de economische groei voor een groot deel op zakelijke leningen. 


Zakelijke lening of zakelijk krediet?

Je kunt een zakelijke lening afsluiten of een zakelijke krediet. Maar wat is het verschil? Een zakelijke lening sluit je af voor een vast bedrag voor een specifiek doel met een vaste rente en een vaste looptijd. Wanneer de lening is goedgekeurd krijg je het gehele bedrag ineens overgemaakt. Vanaf dat moment ga je maandelijks aflossing en rente betalen. Het deel van de lening dat je hebt afbetaald kun je niet weer opnieuw opnemen.

Heb je een meevaller? Vaak kun je maar beperkt extra aflossen. Wil je meer extra aflossen, dan moet je vaak een aflosboete betalen. Dit is een vergoeding voor de bank voor de rente inkomsten die de bank misloopt doordat jij extra aflost. 

Een zakelijk krediet geeft je de mogelijkheid om extra geld op te nemen wanneer je het nodig hebt, binnen een bepaalde limiet. Je vraagt dit krediet eenmalig aan en daarna kun je snel geld opnemen wanneer je het nodig hebt. In veel gevallen heb je dit geld maar voor zeer korte termijn nodig. Bijvoorbeeld om je leverancier te betalen terwijl je nog wacht op de betaling van een klant.

Bij een zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Je lost daarna ook een minimaal bedrag af, maar je kunt ook boetevrij het hele krediet aflossen wanneer je weer geld beschikbaar hebt. Geld dat je al hebt afgelost kun je later weer opnemen, zolang je maar onder de limiet blijft. 

Een zakelijk krediet gebruik je normaal gesproken meer voor korte termijn uitgaven en een lening meer voor grote geplande dingen. Je kunt zakelijk krediet een beetje vergelijken met rood staan op je bankrekening. Wanneer je onverwachts hoge onderhoudskosten hebt aan je auto, dan is het niet erg om daar even rood voor te staan wanneer je dat in een paar maanden weer kunt aflossen. Maar wanneer je geld nodig hebt voor een nieuwe auto is een lening logischer.

Verschil zakelijke lening of zakelijk krediet

Hoe kun je een zakelijke lening aanvragen?

Een zakelijke lening krijg je niet zomaar. De verstrekker van de lening wil natuurlijk wel een bepaalde zekerheid dat je de lening ook kunt terugbetalen. Ben je al langere tijd ondernemer? Dan zul je meestal de jaarcijfers van je voorgaande jaren moeten laten zien. Is dit niet mogelijk omdat je nog niet zo lang bezig bent met ondernemen, of omdat je de bedrijfslening nodig hebt om je onderneming te beginnen? Dan zul je een goed businessplan moeten hebben.

Ook kan de verstrekker van de lening vragen om extra zekerheden, zoals een onderpand. Dit kan bijvoorbeeld je woning zijn. Heb je een partner, dan kan ook worden gevraagd naar het inkomen van je partner en moet je partner mogelijk ook tekenen voor het aangaan van de lening. 

Geen jaarcijfers of bedrijfsplan

Het is ook mogelijk om een zakelijke lening aan te vragen zonder jaarcijfers of zonder bedrijfsplan. Er zijn een aantal bedrijven, zoals Capitalbox, die geen jaarcijfers, bedrijfsplan of prognose van je vragen. Zij vinden het voldoende om naar je actuele financiële situatie te kijken. Je bedrijf moet wel minimaal 1 jaar bestaan en een omzet hebben van minimaal € 50.000 per jaar. Ook moet je bedrijf een Nederlandse bankrekening hebben en ook gevestigd zijn in Nederland. 


Lenen zonder BKR toetsing

Zakelijk lenen zonder BKR toetsing.

Wanneer je een negatieve BKR registratie hebt is het meestal moeilijk om een zakelijke lening te krijgen. Zo kan een fout uit het verleden je nog lang blijven achtervolgen en mogelijk zelfs je zakelijke groei in de weg staan. Er zijn wel verstrekkers van bedrijfsleningen te vinden die ook mensen met een negatieve BKR codering wel een lening willen geven. Maar meestal betaal je daar wel een hogere rente voor.

Het bedrijf BridgeFund kijkt helemaal niet naar BKR registratie. Zij kijken alleen naar je huidige situatie. Ook zij hebben de voorwaarde dat je bedrijf minimaal 1 jaar moet bestaan en een jaaromzet moet hebben van minimaal € 50.000. 

BridgeFund heeft nog een paar ongebruikelijke voorwaarden in het voordeel van de ondernemer. De aflossingen en rentebetalingen van de lening worden geïncasseerd in kleine dagelijkse of wekelijkse porties, in plaats van grote maandelijkse betalingen waar je goed rekening mee moet houden. En gaan de zaken zo goed dat je sneller terug kunt betalen? Dan krijg je bij BridgeFund korting, in plaats van de gebruikelijke aflosboete. 


Bedrijfslening aanvragen met spoed

De aanvraag van de lening kan soms een beetje een langdradig proces zijn, maar soms heb je een zakelijke lening met spoed nodig. Dan wil je niet eerst een afspraak maken op een kantoor, wachten op goedkeuring, een pakket papierwerk thuisgestuurd krijgen om te tekenen, dat weer terugsturen en dan nog wachten tot dat is verwerkt.

Zeker wanneer je voor het eerst een zakelijke lening aanvraagt voor je bedrijf kan het een relatief lang proces zijn. Daar kun je niet altijd op wachten. Dan is die mooie zakelijke kans misschien alweer verkeken. 

Gelukkig zijn er ook leningverstrekkers op de markt waarbij het proces niet zo lang duurt en waar je een zakelijke lening kan aanvragen zonder gedoe. Bijvoorbeeld NEW10. Dit is een soort start-up binnen ABN-AMRO, maar zonder de stroperige processen die je vaak bij grootbanken ziet. Je kunt de lening voor je bedrijf online aanvragen en binnen 15 minuten krijg je een voorstel.

Je kunt bij NEW10 een zakelijke lening van maximaal € 250.000 aanvragen. Een zakelijk krediet is ook mogelijk, deze heeft hetzelfde maximum van € 250.000.

Om een lening bij NEW10 aan te vragen hoef je geen klant te zijn bij ABN-AMRO maar je moet wel een zakelijke rekening hebben bij ING, Rabobank, Knab, SNS Bank of Regiobank  Verder moet je wel minstens 15 maanden bij de KvK staan ingeschreven als ondernemer, een minimale omzet hebben van € 50.000, winst maken en een positief eigen vermogen hebben.


Wat zijn de kosten?

De kosten van een zakelijke lening verschillen per aanbieder. De grootste kostenpost is natuurlijk de rente. De leningverstrekkers hanteren niet een vast rentepercentage, maar het hangt af van jouw risicoprofiel. Het verschil tussen het laagste en het hoogste percentage kan wel 5% zijn. 

Daarnaast worden er meestal afsluitkosten berekend. Deze afsluitkosten zijn eenmalig en ze verschillen sterk per aanbieder. Sommige aanbieders hanteren een vast bedrag, bij andere is het een percentage van het bedrag dat je leent. Reken erop dat de afsluitkosten minstens € 250 zullen zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *