Selecteer een pagina

Wat is de winst per aandeel?

De winst per aandeel is een belangrijk cijfer wanneer je wilt gaan beleggen in aandelen. Het is een heel simpele berekening, maar het is wel een belangrijk cijfer om bedrijven met elkaar te vergelijken en om te bepalen of een aandeel op dat moment duur of goedkoop is in vergelijking met het verleden. Ook kun je er de verwachtingen van andere beleggers aan aflezen.

De winst per aandeel wordt simpelweg berekend door de nettowinst te delen door het aantal uitstaande aandelen. Meestal hoef je die berekening niet eens zelf uit te voeren, maar staat dit cijfer gewoon in het jaarverslag vermeldt. In Engelstalige jaarverslagen heet dit cijfer ‘Earnings per share’, meestal afgekort tot EPS.

Bedrijven vergelijken

De winst per aandeel is een belangrijke maat om bedrijven mee te vergelijken. Alleen winst zegt niet zoveel, want ieder bedrijf heeft een andere omvang en een ander aantal uitstaande aandelen. Maar de winst per aandeel is een cijfer waarmee je bedrijven wel kunt vergelijken.

Het beste kun je daarbij ook de koers van het huidige aandeel betrekken. Heeft bedrijf A een winst per aandeel van 1 euro en een koers van 10 euro, en bedrijf B een winst van 3 euro en een koers van 20 euro, dan zijn de aandelen van bedrijf B dus relatief goedkoper. Je kunt het beste vergelijken door koersen van bedrijven in dezelfde sector met elkaar te vergelijken. 

Wanneer je kijkt naar de winst per aandeel in vergelijking met de koers, dan kun je iets zeggen over de huidige prijs van het aandeel. Is de winst in een jaar min of meer gelijk gebleven, maar is de koers verdubbeld, dan is het aandeel dus een stuk duurder geworden.

Dit kan een reden hebben. Misschien is de winst laag door een paar grote investeringen, waardoor er in de toekomst nog meer winst gemaakt kan worden. Door deze hogere verwachtingen zijn beleggers bereid om meer te betalen voor het aandeel. Het kan ook met het sentiment van de markt te maken hebben, in economische hoogtijdagen wordt meer voor een aandeel betaald dan in een crisis.


Gerelateerde artikelen: