Selecteer een pagina
eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten wordt vaak gedaan vanuit een passie. Mahatma Gandhi zei al ‘Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit meer te werken’. Een eigen bedrijf starten vanuit een hobby is dan ook voor velen een grote wens. Daarnaast is vrijheid een veel genoemde reden om een eigen bedrijf te beginnen.


Een eigen bedrijf starten naast je baan

Een eigen bedrijf beginnen kan erg spannend zijn. Het kan best een tijdje duren voordat je een klantenkring hebt opgebouwd waarmee je voldoende inkomen genereert. Zeker als je de kostwinner bent kan je vaste baan vaarwel zeggen best een grote stap zijn. Je kunt ervoor zorgen dat je al een flinke berg spaargeld hebt waarvan je een tijd kunt leven. Dat geeft je ruimte om je eigen onderneming op te bouwen. Maar daarmee schuif je wel het starten van je eigen bedrijf flink voor je uit. Je kunt natuurlijk ook een eigen bedrijf beginnen naast je baan in loondienst.

Waar moet je op letten als je een eigen bedrijf start naast je baan?

Je kunt een eigen bedrijf beginnen naast je baan door te werken in de avonduren en in het weekend. Misschien is het ook financieel haalbaar om een dag minder te gaan werken. Dit moet je formeel schriftelijk bij je werkgever aanvragen.

Als je van plan bent om voor jezelf te beginnen in de sector waarin je al werkt, bekijk dan nog even heel goed je contract en je arbeidsvoorwaarden. Misschien staat daar een concurrentiebeding in, waardoor het lastiger wordt om klanten te vinden voor je bedrijf. Het is niet verplicht om je plannen voor je bedrijf met je werkgever te bespreken, maar wel verstandig. Dit kan juridische conflicten voorkomen.


Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW

Er is een regeling die het mogelijk maakt om een eigen bedrijf te starten vanuit de WW, met (gedeeltelijk) behoud van uitkering. Deze regeling kent twee varianten waar je zelf uit kunt kiezen. Welke je het beste kunt kiezen hangt van je persoonlijke situatie af en van het soort bedrijf dat je wilt starten.

Een eigen onderneming starten met een startperiode

Van deze regeling kun je gebruik maken wanneer je je eigen bedrijf start op de dag dat je WW-uitkering ingaat, of daarna. De startperiode duurt 26 weken, of tot het einde van je uitkeringsperiode wanneer je minder dan 26 weken recht hebt op WW. Tijdens deze periode krijg je 29% minder uitkering. Hier staat echter tegenover dat je niet bij hoeft te houden hoeveel tijd je aan je bedrijf besteedt.

In deze periode heb je ook geen sollicitatieplicht. Er zijn wel een paar voorwaarden verbonden aan deze regeling, zoals deelname aan een online training over zelfstandig ondernemen.

Een eigen onderneming starten zonder startperiode, met behoud van WW

Dit is de naam die het UWV aan deze regeling heeft gegeven. Het klinkt een beetje misleidend, want je behoudt niet je hele WW, maar een deel. Dat deel is gebaseerd op het aantal uren dat je werkt aan je eigen bedrijf. Wanneer je eerst 40 uur werkte is je uitkering daar ook op gebaseerd. Ga je nu als ondernemer, bijvoorbeeld als ZZP-er, 20 uur werken, dan worden die uren van je WW afgetrokken en krijg je nog maar WW op basis van de 20 uur die je niet werkt. De helft dus.

Bij deze vorm moet je wel bijhouden hoeveel uur je werkt en je hebt ook een sollicitatieplicht voor het aantal uren dat je nog werkloos bent. De WW-uitkering houdt op wanneer je met je bedrijf meer verdient dan 87.5% van je WW-maandloon


Ideeën om een zelfstandig ondernemer te worden

Op het internet circuleren letterlijk honderden, misschien wel duizenden ideeën voor het starten van een eigen bedrijf. Maar niet alles past bij iedereen. Stel jezelf eerst een aantal vragen. Een aantal vragen liggen voor de hand en zijn waarschijnlijk ook de reden waarom je een eigen bedrijf wilt beginnen. Waar ben je goed in? En wat vind je leuk? Kan je flexibel werken, of zit je vast aan bepaalde tijden?

Ook de randvoorwaarden spelen een belangrijke rol. Wil je vanuit huis kunnen werken? Ben je bereid te reizen naar klanten en opdrachtgevers? Wil je in je eentje werken of wil je ook mensen in dienst nemen? Heb je een externe ruimte (winkel, kantoor of opslagruimte) nodig?

En de financiële kant is minstens zo belangrijk. Heb je geen startkapitaal en kan of wil je dit ook niet lenen, dan is een bedrijf waar een investering aan voorafgaat (zoals een winkel) al niet mogelijk.

Een eigen bedrijf starten met 26 ideeën

26 ideeën voor een startende ondernemer

Hier volgen 26 ideeën voor een eigen bedrijf in verschillende sectoren. Een aantal kun je vanuit huis doen zonder startkapitaal. Voor de meeste heb je wel een diploma of een bepaald talent nodig.

 1. Freelance tekstschrijver
 2. Website designer
 3. Eigen webshop starten
 4. Huiswerk begeleider
 5. Gastouder
 6. Tuinman/vrouw
 7. Strijkservice
 8. Kant-en-klaar maaltijden voor speciale diëten
 9. Fotograaf
 10. Personal trainer
 11. Lifecoach
 12. Muziekles geven
 13. Kleding verstellen of repareren
 14. Administratiekantoor
 1. Budgetcoach
 2. Grafisch ontwerper
 3. Reparatieservice
 4. Affiliate marketing / adviseur
  Een echte aanrader voor de online ondernemer!
 5. Vertaler
 6. Koerier- of taxiservice
 7. Tourguide in je eigen stad
 8. Sieraden ontwerpen
 9. Nagelstudio
 10. Timmerman
 11. Bed & breakfast
 12. Virtual assistent

In ons artikel financieel onafhankelijk worden zijn meer onderwerpen beschreven waarmee je geld zou kunnen verdienen en waarin je een eigen zaak zou kunnen beginnen.


De administratie

Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten moet je ook rekening houden met de administratie.

Er moeten facturen worden verstuurd, de rekeningen moeten worden betaald , de btw moet elk kwartaal naar de belasting worden overgemaakt en nog veel meer zaken die voor veel ondernemers niet tot hun kerntaken behoren.

Deze werkzaamheden kun je laten uitvoeren door een accountant maar je kan het ook grotendeels zelf doen. Er zijn tegenwoordig veel boekhoudkundige programma’s te koop. Kijk op de boekhoudsoftware vergelijker voor een overzichtelijk onderscheid tussen de diverse boekhoudmodules.


Een eigen bedrijf en de belasting

Met een eigen bedrijf moet je natuurlijk net als iedereen belasting betalen. Maar voor ondernemers is belasting betalen een stuk leuker dan voor mensen in loondienst, met hetzelfde bruto jaarinkomen betaal je namelijk een stuk minder belasting. Je betaalt inkomstenbelasting over je ‘winst uit onderneming’. Maar de winst uit je onderneming is niet direct je belastbare inkomen. Je hebt namelijk recht op zelfstandigenaftrek, MKB-korting en in de eerste jaren zelfs ook nog op starterskorting.

Met een bruto winst uit onderneming van EUR 50.000 houd je als ondernemer netto EUR 39.247 over. Dit is zonder starterskorting, dus de eerste jaren is het nog meer. Bij hetzelfde bruto inkomen uit loondienst zit je op EUR 35.928 Hierbij zijn kortingen zoals hypotheekrenteaftrek niet meegenomen, want die zijn per persoon verschillend.

Hieronder zie je een voorbeeld van een berekening van het netto jaarinkomen IB- ondernemer -2021.

Berekening netto jaarinkomen 2021 voor het opstarten van een eigen bedrijf
Bron: BerekenHet.nl aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend

Reken je nog niet rijk

Het klinkt natuurlijk mooi, minder belasting betalen. Maar als werknemer in loondienst heb je andere voordelen. Zo word je doorbetaald bij ziekte en je werkgever betaalt mee aan je pensioen. Dit moet je als ondernemer zelf regelen. Daar houdt de belastingdienst rekening mee. Dus wees verstandig en doe dat ook.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is best duur, maar eigenlijk kan je niet zonder. Sommige mensen denken dat ze hun werk altijd wel kunnen blijven doen omdat het fysiek niet zwaar is. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en een burn-out ligt ook altijd op de loer, ook (of misschien zelfs juist) voor mensen met een sterk karakter.

Als je al in zo’n ongewenste situatie komt kan je de stress van het wegvallen van je inkomsten er niet bij hebben, dus zorg dat je goed verzekerd bent. En met het opbouwen van je oudedagsvoorziening kan je ook niet vroeg genoeg beginnen.


Voor jezelf beginnen, maar wat moet je doen voordat je kunt starten

Je eigen bedrijf is formeel gestart zodra je het inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer je je inschrijft moet je al een paar keuzes gemaakt hebben. Je moet uiteraard een naam voor je bedrijf hebben verzonnen, maar je moet ook een rechtsvorm kiezen.

Een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen

Er zijn in Nederland op dit moment 9 rechtsvormen, waarvan enkele voor verenigingen en stichtingen. De verschillen tussen de verschillende rechtsvormen zitten in de aansprakelijkheid en in hoeveel personen er bedrijfseigenaar zijn. Iedere rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus zorg dat je goed op de hoogte bent voordat je een beslissing neemt.

Wanneer je alleen een eigen bedrijf wilt starten, dan zijn de eenmanszaak en de BV (besloten vennootschap) waarschijnlijk de beste opties. Een eenmanszaak is het makkelijkst op te richten. Het grootste nadeel van deze vorm is dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Dat houdt in dat wanneer je bedrijf schulden heeft die je niet kunt betalen, dat je dan op je privébezit aansprakelijk bent.

Bij een BV ben je formeel niet op je privébezit aansprakelijk, maar als de BV niks bezit zal de bank voor een lening alsnog eisen dat je privé tekent. De oprichting van een BV is lastiger dan een eenmanszaak, omdat er statuten moeten zijn die door een notaris opgesteld moeten worden en je moet elk jaar je jaarrekening bij de KvK deponeren. Dus een BV geeft meer administratieve lasten.

Wanneer je met een partner een eigen bedrijf begint zijn er nog meer rechtsvormen om uit te kiezen. Je kunt dan kiezen tussen een maatschap, BV, NV (naamloze vennootschap), CV (commanditair vennootschap) of VOF (vennootschap onder firma).

Wanneer je met een of meerdere partners gaat ondernemen is het nog belangrijker om je goed in de rechtsvorm te verdiepen. Je kunt namelijk ook met z’n alleen aansprakelijk zijn voor schulden van het bedrijf, ook als je partner die maakt buiten jouw medeweten. Het is dus ook belangrijk om een partner te hebben die je echt kunt vertrouwen.


Ondernemingsplan

Wanneer je een eigen bedrijf start is het belangrijk om een plan te hebben. ‘If you fail to plan, you’re planning to fail’ zei Benjamin Franklin al. Plannen is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid, maar het is wel essentieel voor een succesvolle onderneming. Wanneer je financiering van een bank nodig hebt is een goed ondernemingsplan een vereiste. Maar ook wanneer je geen externe partijen nodig hebt is het een zeer goed idee om een plan te maken.

Een ondernemingsplan bestaat uit verschillende onderdelen. Denk naast een financieel plan en een marketing plan ook aan de juridische aspecten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aansprakelijkheid? Heb je nog extra verzekeringen nodig? Lees ook mijn blog over beroepsaansprakelijkheidsverzekering.


Lees ook het hier onderstaande boek over een eigen bedrijf starten.

Boek Starten zonder stress
Starten zonder stress