Selecteer een pagina

Investeren in crypto doe je zo in 2022

2 sep 2022

Hoe investeren in crypto

Investeren in crypto is ook anno 2022 immens populair en lucratief. In de jaren hiervoor hebben cryptomunten de wereld veroverd en zich opgesteld als alternatief voor het traditionele fiat geld zoals euro’s, ponden en dollars.

In dit artikel hebben we het over cryptomunten, wallets, crypto brokers en meer, alles wat je moet weten om te investeren in crypto en om er een succes van te maken. Want hoewel crypto veel kansen biedt, liggen er ook gevaren op de loer die van nature eigen zijn aan cryptocurrency.

Slim beleggen in crypto begint niet alleen met kennis over hoe het systeem werkt, maar ook over de achterliggende grondprincipes. Zodra je die principes kent en de manieren waarop je kunt investeren in crypto, staat de 21ste eeuw voor je open.

let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Wat zijn cryptomunten (cryptocurrency)?

Cryptomunten, of cryptocurrency in het Engels, is digitaal geld zonder enig beheer of overzicht van een instelling of overheid. Je kunt dit digitale geld alleen ruilen op het internet, er zijn geen “waardepapieren”, met andere woorden geen biljetten of munten. Investeren in crypto is dus voornamelijk een internetfenomeen, je bent een internetverbinding nodig en je moet een “wallet” of account aanmaken bij een crypto broker of een crypto netwerk. Om te investeren in crypto beginnen we bij het begin; hoe je cryptomunten koopt en verkoopt.

in welke crypto investeren

– Je crypto “wallet”

Elke cryptomunt bestaat op een blockchain. Dit is een lange reeks informatie van alle transacties tussen adressen, wallets genaamd. De blockchain is dus een (enorme) register van alle gedane transacties van alle cryptomunten die er bestaan van dat type. Op die manier wordt bijgehouden hoeveel cryptomunten er in elke wallet zitten.

Om te beleggen in crypto is een wallet, in de praktijk, synoniem met een bankrekening. Je kunt geld ontvangen in je wallet en je kunt er geld uit versturen. Het aanmelden voor een wallet is daarentegen weer een stuk makkelijker dan een bankrekening. Je hebt alleen een e-mailadres nodig en je verzint een wachtwoord. Namen, adressen en identiteitsbewijzen zijn niet nodig want anonimiteit is de opzet van cryptovaluta.

– Cryptomunten kopen

Investeren in crypto doe je met gewoon geld, in de crypto wereld “fiat geld” genoemd. Het crypto netwerk of je crypto broker zet dit dan om in cryptomunten tegen een wisselkoers. Theoretisch zou je ook cryptomunten onderling tegen elkaar uit kunnen wisselen tegen een wisselkoers, maar deze realiteit blijft vooralsnog uit. Crypto netwerken en crypto brokers willen fiat geld zien voor hun dienst.

Heb je al wat cryptomunten, maar wil je hier anderen voor kopen, dan zul je je bestaande cryptomunten om moeten zetten in euro’s en dan daarvan de nieuwe cryptomunten kopen. Het is voor de rest een kwestie van geld in euro’s overmaken op je account en daar dan cryptomunten van kopen.

– Cryptomunten verkopen

Cryptomunten verkopen is net zo gemakkelijk als cryptomunten kopen. Als je een wallet bij een crypto netwerk hebt, dan betekent verkopen gewoonweg omzetten naar euro’s die je dan op kunt nemen op je bankrekening. Bij een crypto broker zou je het geld op je account kunnen laten staan om er weer andere cryptomunten van te kopen.

let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

– Cryptomunten gebruiken als geld

Als je wilt investeren in crypto, dan doe je dit waarschijnlijk niet met de gedachte om crypto te gaan gebruiken als traditioneel geld. De achterliggende gedachte is eerder om gebruik te maken van de volatiliteit, een winst te halen en vervolgens je cryptomunten te verkopen voor euro’s. Dit was niet de oorspronkelijke gedachte achter crypto. Het moet eigenlijk een nieuw soort geld zijn dat fiat geld vervangt, met andere woorden je zou er nu je boodschappen, rekeningen en andere aankopen mee moeten kunnen betalen.

Deze realiteit blijft een beetje steken. Er zijn al wel bedrijven die betaling in crypto accepteren, maar zij zijn nog steeds een kleine minderheid. Dit heeft te maken met de volatiliteit van crypto, de mate waarmee de waarde fluctueert. Een bedrijf moet vooral zekerheid kunnen bieden, en een door de klant betaalde factuur die morgen niks meer waard kan zijn is het tegenovergestelde van zekerheid.

Waar crypto wel aanslaat is bij liefdadigheid. Doneren kan op steeds meer plekken en manieren met crypto, vooral als bepaalde overheden misschien een stokje voor die liefdadigheid wil steken.


De waarde van cryptomunten

Als je begint met investeren in crypto, zul je opmerken dat de waarde van crypto niet alleen sterk kan fluctueren maar dat er ook enorme verschillen zitten tussen cryptovaluta. Dit is met fiat geld ook zo. De euro is meer waard dan de yen. Maar waar het met euro’s, dollars, ponden, yens en yuans blijft bij een paar cent tot één of twee getallen voor de komma, is een verschil van tien duizenden euro’s tussen crypto normaal.

De Bitcoin is bij verre weg het meeste waard. Op gepaste afstand zijn er populaire alt-coins zoals Ethereum en Yearn en weer wat lager is er Binance en Bitcoin Cash. Deze variëren in prijs van enkele honderden tot enkele duizenden euro per cryptomunt. Maar er zijn ook veel cryptomunten met een lagere waarde, soms een heel veel lagere waarde. Zo is het ontzettende populaire Doge Coin maar een paar dubbeltjes waard en zijn er ook cryptomunten die maar een fractie van een enkele eurocent waard zijn.

Toch is de absolute waarde niet zo heel erg belangrijk bij het investeren in crypto. Veel belangrijker zijn de koersverschillen en de volatiliteit.

– Koersverschillen van cryptomunten

Cryptocurrency zijn van nature volatiel. Volatiliteit betekent hier dat de koers (waarde) snel en vaak veranderd, op en neer. Dit komt omdat cryptomunten niks achter zich hebben staan die de prijs helpen te bepalen. Van de euro kun je zeggen dat de economie van de eurozone helpt de prijs in stand te houden. Cryptomunten missen een dergelijke economie en zijn geheel afhankelijk van speculeren. Met andere woorden, een cryptomunt is zoveel waard als wat mensen ervoor willen geven. Dit is een bijna puur door emotie gedreven prijs.

Dit kan op twee manieren uitpakken, of erg goed of juist heel erg slecht. Investeren in crypto betekent dat je weet in te spelen op het speculatief gedrag van de markt, op tijd instappen als de prijs stijgt en ook op tijd weer uitstappen als de prijs zijn piek heeft bereikt. Je profiteert dan tegelijkertijd van de speculatiedrang van anderen terwijl je ook meehelpt om de prijs verder te doen stijgen met je eigen aankoop.

Deze “rallies” komen en gaan vaak met enorme schommelingen. Je kunt veel geld verdienen door op deze manier te investeren in crypto, maar kijk uit dat hebzucht je niet de baas wordt.

– Investeren in crypto rallies

Als je goed wilt investeren in crypto, dan moet je de crypto trends gaan volgen. Als je lukraak belegt in crypto, dan krijgt het al snel een hoog “casino gehalte”. Deze kritiek krijgt crypto wel vaker over zich heen en, eerlijk gezegd, niet zonder rechtvaardiging. Als je zonder de trend te volgen willekeurig begint te investeren in crypto, dan is de kans klein dat je winst maakt. Houdt daarom goed trends in de gaten door regelmatig of dagelijks het nieuws over crypto te volgen.

Als je wilt weten hoe je deze trends ziet en je ze het beste volgt, lees dan ons artikel over “Daytraden in Crypto”. Hoewel we ook ingaan op daytrading, kun je deze lessen ook toepassen op het normaal kopen en verkopen van crypto. Zo is het belangrijk dat je leert hoe een aanloop en een plateau er uitzien. Net zo belangrijk is het dat je weet wanneer een plateau tegen de onvermijdelijke crash aanloopt.

Investeren in crypto rallies
vaststellen van een trend gebeurt door naar de toppen en de bodems van de koers te kijken

Investeren in crypto bij een crypto broker

Individuele wallets bij individuele crypto netwerken zijn eigenlijk al een beetje oud nieuws. Wallets zijn alleen handig als je ook van plan bent om crypto naar andere wallets te sturen, of wel om er betalingen mee te gaan doen. Als je wilt investeren in crypto, is het handiger dat je meerdere cryptovaluta kunt kopen op één plek, met één account.

Hier komt de crypto broker om de hoek kijken. Je maakt dan gebruik van de wallets van de crypto broker om snel en efficiënt te kunnen investeren in crypto, veel sneller dan met normale wallets. Je kunt dan ook veel sneller je cryptomunten omzetten naar euro’s om er dan meteen andere cryptomunten voor te kopen.

Natuurlijk vraagt een crypto broker hiervoor een commissie. Het is daarom belangrijk dat je de beste crypto broker uitkiest om te investeren in crypto. Belangrijke factoren in je beslissingsproces zijn lage kosten, snel en het liefst gratis storten en opnemen en een grote selectie aan verschillende cryptomunten.

Crypto netwerken zijn niet zo geïnteresseerd in de koers van hun eigen cryptomunt. Ze zijn er op uit om de plaats in te nemen van fiat geld. De waarde in euro’s kan hun gestolen worden dus. Een crypto broker is hierin juist wel geïnteresseerd. Op het platform van je crypto broker zul je dan ook informatie en historische grafieken vinden van de koers van alle cryptomunten.


Investeren in crypto “coin mining”

De tweede en misschien wel meest spraakmakende manier om te investeren in crypto is via het zogenaamde coin mining. Je kunt worden beloond met een nieuwe gedolven (mined) cryptomunt voor het ter beschikking stellen van je computer aan het netwerk.

Elke transactie die gemaakt wordt tussen wallets moet worden gedaan op het netwerk. Dit is geen centraal netwerk zoals een overheid dat zou doen, maar een cloud van aangesloten computers. Als jouw computer als eerste met succes een transactie berekend heb je een kleine kans dat je een nieuwe cryptomunt vindt, die je dan mag houden.

In het begin van cryptocurrency was coin mining goed te doen vanuit huis, met je eigen computer. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde bedrijven die hele kantoorcomplexen vol met supercomputers hebben staan voor coin mining. Je computer of laptop thuis maakt dus geen kans om als eerste een transactie te berekenen. In plaats daarvan kun je twee dingen doen:

  • Een mining rig bouwen of,
  • Meedoen aan cloud mining

Een mining rig is een computer dat geheel gespitst is op coin mining. Je doet er niks anders mee (en vaak kan er ook niks anders) dan alleen de software voor coin mining te laten draaien, dag en nacht. Mining rigs bestaan voor een groot deel uit grafische kaarten (GPU’s) die normaal verantwoordelijk zijn voor het omzetten van bits en bytes naar plaatjes op je scherm.

Deze hardware is erg goed en snel in het omzetten van datapunten en daarmee de beste kandidaat voor mining rigs. Mining rigs zijn erg duur in aanschaf en vooral niet zuinig aan stroomverbruik. Het rendement op mining rigs valt meestal erg tegen, en dan kijken we niet naar het werk dat je er zelf voor moet doen.

Een nieuwere oplossing is cloud mining. Bij cloud mining stel je je computer via het internet beschikbaar aan een cloud. Samen met de andere computers probeert de cloud dan één transactie per keer op te lossen. De efficiëntie van deze cloud mines valt ook vaak tegen in vergelijking met professionele coin mining farms, en dan moet je je gedolven cryptomunt daarna nog eens delen met de rest. Boven op het stroomverbruik, betaal je de cloud beheerders ook nog een commissie.


Conclusies over investeren in crypto

Investeren in crypto is een populaire belegging. Dit komt vooral door de volatiliteit van cryptomunten. De waarde kan astronomisch snel stijgen of dalen en voor sommige cryptomunten betaal je meerdere duizenden of tienduizenden euro. Dit alles is spraakmakend en cryptomunten halen geregeld het nieuws als er weer een “rally” op stoom komt.

Investeren in crypto doe je dan ook het beste door gebruik te maken van en mee te gaan met deze crypto rallies. Je kijkt daarbij uit naar nieuwe kansen en dat je op tijd uitstapt zodat je de crash voor blijft.

Hoewel je cryptomunten kunt kopen op elk crypto netwerk met een wallet, is dit geen effectieve manier om te investeren in crypto. Gemakkelijker, efficiënter en sneller is het om gebruik te maken van een crypto broker. Het aanbod cryptomunten is groter en je wordt voorzien van real-time informatie over de koers in euro’s voor elke cryptomunt.

Een tweede manier van investeren in crypto is coin mining. Dit is niet voor de meeste mensen weggelegd en zelfs als je een mining rig hebt, valt het rendement vaak tegen. Ook bij cloud mining moet je uitkijken naar de kosten en de opbrengsten.


let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *