Lange termijn beleggen is helaas een onderwerp waar niet genoeg jonge mensen zich mee bezighouden. Beleggen voor later, dat is iets wat oudere mensen doen toch?
Als je de vraag uit elkaar haalt, dan valt meteen op dat de logica niet klopt. Als je al oud bent, dan kun je niet meer beleggen op de lange termijn. Tijd is hier je beste vriend en hoe vroeger je met lange termijn beleggen begint, hoe beter.
Want er is een groot voordeel aan lange termijn beleggen en dat is dat je tijd kunt inleveren voor rendement. We laten je zien wat de kracht van lange termijn beleggen is en hoe ook jij met een relatief kleine bijdrage, rijk met pensioen kunt gaan.
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat is lange termijn beleggen?
Er bestaat geen vaste definitie voor lange termijn beleggen. Als je belegt voor later, en dan wordt meestal het pensioen beoogt, dan ben je een lange termijn belegger. In de wereld van de investeerder wordt er meestal een concreet getal van 5 jaar gebruikt. Alle investeringen van 5 jaar of korter zijn dan korte termijn beleggingen, en alles langer dan dat wordt gezien als lange termijn beleggen.
Meestal blijft het dan niet bij 6 of 7 jaar, maar minstens 20. We geven hiermee dus al aan dat lange termijn beleggen iets is waar je een groot deel van je leven af en aan mee bezig zult zijn.
Waarom lange termijn beleggen slim is
Korte termijn beleggingen, handelen in CFD en de cryptomarkt beloven erg hoge winsten en dat binnen afzienbare tijd. Waarom 20 jaar of langer wachten op je rendement als je ook nu geld kunt investeren en binnen een jaar, een maand of zelfs een dag je geld terugziet?
Het antwoordt komt in tweevoud: rente op rente en risicoprofiel. Eerst laten we je zien wat je laat liggen als je je geld investeert op de lange termijn met een (geaggregeerd en dus ook fictief) rendement voor typische korte termijn investeringen.
- Korte termijn beleggingen: 10% of meer per jaar
- Cryptocurrency: 400% of meer per jaar mogelijk
- Daytraden in CFD: Bijna limitloos, 1000% en meer komt voor
Vergelijk dit met lange termijn beleggen dat meestal ongeveer 7% rendement per jaar oplevert, dan vraag je je af waarom je er aan zou beginnen. Hieronder leggen we twee redenen uit waarom. Ten eerste, rendement is maar een percentage en geen absoluut bedrag en ten tweede, met hoge winst komt een hoog risico.
– Rente op rente effect
Rente op rente is het sneeuwbaleffect dat plaatsvindt als je je geld voor langere tijd belegt. Het stelt je in staat om met een klein bedrag, op den duur, een groot kapitaal op te bouwen. De som van je eindkapitaal is dan groter dan je inleg plus het gemiddelde rendement. De formule voor rente op rente is K x (1 + r) ^ t. Hier is K je start kapitaal, r de jaarlijkse rente en t de looptijd in jaren. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld.
Je hebt 10.000 euro te investeren. In een ander universum investeer je dit in een CFD en je behaalt 50% rendement voor 1 jaar. Dat is dus 15.000 euro als resultaat met 5.000 euro winst. In onze echte wereld doe je iets anders:
- Je investeert 10.000 op de lange termijn voor 25 jaar en je haalt een jaarlijks rendement van 7%.
- De formule K x (1 + r) ^ t wordt dan: 10000 x (1 + 0,07) ^ 25
- 10000 x 1,07 ^ 25 = 54.274,32 euro
Rendement is maar een percentage. Als je 50% rendement haalt op 10 euro, dan heb je 15 euro. Om te kunnen profiteren van korte termijn beleggen moet je dus al een groot kapitaal hebben om te investeren. Met lange termijn beleggen hoeft dat niet. Als je tijd inlevert voor rendement, dan kun je ook met een kleiner bedrag grote resultaten boeken. Je moet dan natuurlijk gewoonweg langer wachten.
– Zekerheid
In ons vorige voorbeeld hebben we aangenomen dat je ook in CFD kon investeren en dan 50% rendement kon halen in 1 jaar tijd. Dit zou je 25 jaar kunnen herhalen voor een veel hoger rendement dan de 7% per jaar van een typische lange termijn belegging. Hier komt risicoprofiel om de hoek kijken.
CFD kent een erg hoog risicogehalte. Sterker nog, maar 2% van de daytraders maakt echt winst. Je hebt dus 98% kans dat je juist geld verliest of alleen break-even haalt. Het is onwaarschijnlijk dat je 25x een kans van maar 2% met succes verslaat. En als je verliest, dan verliest met daytrading niet alleen je inleg maar ook het negatieve rendement verschuldigd aan je broker als gevolg van een hefboom.
Sinds 1929 heeft de markt een gemiddelde en gestage groei van ongeveer 6 tot 8 procent per jaar laten zien. Dat is inclusief alle recessies en calamiteiten van de 20ste eeuw. Lange termijn beleggen is het dichtstbij een garantie dat je kunt krijgen op de markt. Hoe langer je een investering laat staan, hoe dichter het rendement bij deze 7% per jaar zal komen.
Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Veilig beleggen op de lange termijn
Lange termijn beleggen is op zichzelf al veiliger dan korte termijn beleggen of speculeren. Natuurlijk kun je nog steeds kiezen voor de verkeerde financiële producten of voor producten met een hoog risicoprofiel. Succesvol en veilig beleggen is daarom belangrijk. Waar je vooral op moet letten is dat je investeert in gerenommeerde bedrijven die al langer meedraaien en dat je je beleggingen voldoende spreid. Spreiding is hierbij het belangrijkste. Hoe diverser je je portfolio kunt maken, hoe beter.
Wanneer kun je het beste beginnen?
Op de vraag wanneer je het beste kunt beginnen met beleggen voor later is er maar één antwoordt mogelijk: zo vroeg mogelijk. Het gemiddelde marktrendement is vrij constant op de lange termijn. Als je 30 of 40 jaar kunt wachten, dan ben je bijna zeker van 7% jaarlijkse groei. Dit betekent dat je eindkapitaal bijna een wiskundige zekerheid wordt. In plaats van kapitaal (K) kun je dus ook de looptijd (t) verhogen.
Dit is vooral interessant als je wilt beleggen maar niet zoveel geld hebt. Zelfs met een kleine bijdrage kom je een heel eind. Dit komt door de samengestelde rente op rente, dat gebruik maakt van maandelijkse bijdragen aan het kapitaal.
– Samengestelde rente op rente
In het vorige voorbeeld gingen we uit van één bedrag dat éénmalig belegt werd en waarop dan 25 jaar gewacht werd. De meeste mensen hebben geen groot bedrag dat ze even opzij kunnen zetten. Het is realistischer dat je maandelijks een kleiner bedrag belegt. Lange termijn beleggen is daarvoor bij uitstek geschikt door het samengestelde rente op rente effect. Het volgende rijtje bestaat uit het jaarlijkse eindkapitaal waar je maandelijks 150,- toevoegt met 7% rente per jaar.
- Na 1 jaar: 1.800 ingelegd en 1.868 eindkapitaal
- Na 5 jaar: 9.000 ingelegd en 10.740 eindkapitaal
- Na 9 jaar: 16.200 ingelegd en 22.369 eindkapitaal
- Na 10 jaar: 18.000 ingelegd en 25.803 eindkapitaal
- Na 25 jaar: 45.000 ingelegd en 118.120 eindkapitaal
De eerste paar jaar gaat de groei gestaag. Maar als je kijkt naar jaar 10, dan heb je dat jaar 1800 euro ingelegd (zoals elk jaar overigens) maar je hebt meer dan 1800,- toegevoegd aan je eindkapitaal ten opzicht van jaar 9, namelijk 3.434 Voor dat jaar is je rendement dus 90% over je inleg van dat jaar.
Na 25 jaar is je eindkapitaal bijna drie keer zo groot als wat je er in totaal in hebt gestopt over de jaren heen. Je hebt omgerekend een rendement van 162% behaald.
Waar kun je het beste beleggen op de lange termijn?
Je kunt op drie manieren beginnen met lange termijn beleggen. De eerste manier is om gewoonweg een beleggingsrekening bij je bank te openen. Je geld staat dan voor een bepaalde tijd vast en je krijgt daar een hoger rendement over dan de spaarrente.
De bank biedt meestal drie of meer risicoprofielen aan waar je uit kunt kiezen. Dit is de gemakkelijkste manier, maar de bank is meestal te defensief en behaalt een lager rendement dan het 7% marktgemiddelde. Ook kost het je natuurlijk geld, want de bankmedewerkers moeten ook worden betaalt. Twee betere opties zijn om te kiezen voor een beleggingsfonds of voor DEGIRO.
– Lange termijn beleggen bij een beleggingsfonds
Een tweede optie is om te beleggen bij een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is gespecialiseerd in lange termijn beleggen en past haar portefeuille constant aan op de markt. Meestal weten beleggingsfondsen een net iets hoger rendement te halen dan het marktgemiddelde omdat ze uit ervaring weten hoe de markt zal reageren. Beleggingsfondsen zijn meestal bedacht met pensioensparen als uitgangspunt.
– Lange termijn beleggen bij DEGIRO
Wil je zelf beginnen met lange termijn beleggen, dan is een online broker zoals DEGIRO de plek waar je dit kunt (en moet) doen. Bij DEGIRO betaal je 0% commissie op veel populaire aandelen en ETF. Bovendien is DEGIRO een gemakkelijk te gebruiken platform en komt hun website uitgerust met een diepgaande, gratis cursus lange termijn beleggen.
DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.
Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.