Selecteer een pagina

Geld verdienen met beleggen is iets wat veel mensen wel zien zitten. Niet zo verwonderlijk ook, want het is een aanlokkelijke propositie. Vanuit je eigen huis aandelen kopen en verkopen en zo een behoorlijk bedrag binnenslepen…

Toch is dit absoluut niet iets wat je zomaar even doet. Er komt namelijk veel kijken bij het beleggen en voordat je hier een goede boterham mee kunt verdienen ben je alweer even verder. Het is alleen wel absoluut mogelijk om met beleggen geld te verdienen.

We leggen je uit in welke verschillende producten je kunt beleggen en welke software je daarbij zou kunnen helpen.


Geld verdienen met beleggen


Wat zijn aandelen nou precies?

Laten we je om te beginnen vertellen wat aandelen nu eigenlijk precies zijn. Als je een aandeel hebt in een bedrijf, dan betekent dit dat jij een klein stukje van het betreffende bedrijf in je bezit hebt. Verwacht hier niet te veel van. Vaak zijn er van een bedrijf zoveel aandelen uitgegeven dat het hier echt om een minimaal aandeel gaat.

Maar elk aandeel heeft wel een waarde die grotendeels wordt bepaald door het eigen vermogen en de winst van het bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan gaat de winst omhoog en wordt je aandeel meer waard. Maar gaat het even minder goed, dan zal de waarde van je aandeel waarschijnlijk weer omlaag gaan. Je moet daarom de markt en zeker ook jouw bedrijf waar je aandelen van hebt en de sector waarin die zich bevindt goed volgen.

Als je merkt dat de groei van je bedrijf stagneert, dan is het verstandig om de aandelen te verkopen voordat je hier verlies op maakt.
Maar je kunt ook even wachten als je vertrouwen hebt in het bedrijf en dat het waarschijnlijk maar een tijdelijke dip is.
Er zijn ook heel wat websites en experts te vinden die je al dan niet betrouwbare informatie geven over hoe het met een bepaald bedrijf gaat. Je verdient zodoende geld met beleggen door slim in te kopen of te verkopen.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Wat is dividend?

Als jij een aandeelhouder van een bedrijf bent dan kom je ook in aanmerking om dividend te ontvangen. Dividend is het bedrag aan winst dat een bedrijf uitkeert aan haar aandeelhouders. Ben jij een aandeelhouder van een succesvol bedrijf dat veel winst maakt, dan kan dit zodoende een aardig extra bedrag opleveren. Maar ben jij aandeelhouder van een bedrijf waar het minder voor de wind gaat, dan hoef je er niet al te hard op te rekenen dat je hier veel van terug gaat zien.

Daarbij heeft een bedrijf ook nog de mogelijkheid om de winst niet uit te keren aan de aandeelhouders, maar deze te investeren in het bedrijf. Het hangt er zodoende helemaal vanaf wat voor bedrijf je steunt of je hier ook iets aan gaat verdienen. Dus niet allen met het belegging in aandelen kun je geld verdienen maar ook met het te ontvangen dividend.


Aan de slag met opties

Ben je al een tijdje bezig met het kopen en verkopen van aandelen en wil je het allemaal nog wat uitgebreider aanpakken dan kun je er ook voor kiezen om in opties te gaan beleggen. Opties zijn namelijk aantrekkelijke beleggingsinstrumenten om geld te verdienen.


Wat zijn opties? Een optie is eigenlijk iets waar de naam ook al naar verwijst. Je krijgt dan het recht om een bepaald aandelenpakket binnen een bepaalde periode te kopen of te verkopen. Dit kan al dan niet voor een vastgestelde prijs.

Er zijn effectief twee verschillende soorten opties te onderscheiden. Je hebt de zogeheten call-opties en de put-opties. Kies je voor call-opties, dan mag je een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel kopen tegen een vastgestelde prijs. Dat is een goede keuze als de koers aan het stijgen is aangezien de optie dan meer waard wordt. Met een putoptie heb je daarentegen de mogelijkheid om de onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te verkopen tegen een vastgestelde de prijs. Daalt de koers van het aandeel dan zal de opties juist meer waarde krijgen.


In principe koop je een calloptie bij een stijgende markt en een putoptie bij een dalende markt. Je begrijpt dat het handelen in opties niet eenvoudig is. Het is belangrijk om trends en ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en bedrijfstak scherp in de gaten te houden voordat je besluit hier in te stappen, of juist uit te stappen. Lees ook mijn artikel: Opties kopen, hoe doe je dat?


Dan zijn er ook nog obligaties

Om het allemaal nog even wat uitgebreider te maken kun je er ook nog voor kiezen om obligaties te kopen of te verkopen. Dit zijn schuldbewijzen voor een lening die een overheid, bedrijf of instelling is aangegaan. Heeft het bedrijf in kwestie namelijk geld nodig voor een investering, dan kan het ervoor kiezen om obligaties uit te brengen. Als jij een dergelijke obligatie koopt, dan leen je geld aan bijvoorbeeld een bedrijf met een van tevoren vastgestelde looptijd, wat je dan later met rente “de zogenaamde couponrente” weer terugkrijgt.


De obligatie wordt aan het einde van de looptijd weer afgelost, tenminste als het bedrijf niet failliet is gegaan. Het rendement op een obligatie is vaak hoger dan op een spaarrekening omdat een belegger meer risico loopt en langer op zijn / haar geld moet wachten voordat deze wordt afgelost. Soms wordt de obligatie tegen een vooraf vastgestelde koers eerder afgelost we noemen dit ook wel de obligatie is callable. Dus ook hier kun je zodoende goed mee verdienen, mits je wel een goede analyse maakt of dit wel een verstandige investering is.


Goud als vluchthaven?

goudstaven

Wanneer het op de beurs slecht gaat en de beleggers negatief staan tegenover het beleggen in aandelen of obligaties dan is het kopen van goud een goed alternatief. De goudprijs heeft zich door de jaren heen goed weten te handhaven en is een veilige belegging op de langere termijn.


Goud kun je op verschillende manieren kopen namelijk fysiek of via de beurs. Op de fysieke manier dan koop je bijvoorbeeld gouden munten of goudstaven. Er zijn weinig beleggers die dit nog doen omdat je het goud ook veilig op moet slaan en daar zijn dan weer kosten aan verbonden. Daarom is het beter een bewijs van goud te kopen. Dit zijn waardepapieren zoals aandelen. Het is dan niet fysiek mogelijk om het goud op te eisen maar je kunt deze wel met winst verzilveren bij een eventuele prijsstijging. Lees ook het artikel in goud beleggen.


Vaak wordt er in goud belegd via een broker. Je kunt dan beleggen in aandelen van goudmijnen, opties en beleggingsfondsen. Ook het goud kan schommelen in waarde, dus een veilige haven op de korte termijn is het zeker niet.


Waar kun je meer in beleggen?

Natuurlijk zijn er veel meer producten waar je in kunt beleggen echter hebben wij ons in dit artikel beperkt tot aandelen, opties en obligaties.
Lees ook het artikel hoe kun je bitcoins kopen.


Een goede technische analyse

Wanneer jij je bezig wilt houden met het kopen en verkopen van aandelen of opties, dan is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van hoe het bij een bepaald bedrijf reilt en zeilt. Stel dat je aandelen van meerdere bedrijven hebt, dan is het een behoorlijke klus om dat allemaal goed bij te houden. Het is dan beter om software te gebruiken die je hierbij helpt om een technische analyse te maken.

Trading Navigator Methode is hier een goede keuze voor. Deze software houdt voor jou de markt in de gaten en zorgt ervoor dat je altijd gewaarschuwd wordt als je moet gaan kopen of verkopen. Zo weet je zeker dat jouw aandelen straks niet veel minder waard zijn dan wat jij er in hebt geïnvesteerd.

Maar ook bij opties zal Trading Navigator Methode signalen afgeven. Je krijgt dan op tijd te horen wanneer je bepaalde optieposities moet gaan openen, maar ook wanneer het beter is om deze te sluiten. De software gaat daarbij puur rationeel te werk. Waar mensen misschien nog wel een zekere band kunnen voelen met een bedrijf waar ze in investeren, daar zal de software altijd gaan voor de juiste beslissing.

Winst maken is hierbij het doel, je wilt per slot van rekening toch geld gaan verdienen met beleggen? Het is goed om eens de mogelijkheden van deze software te bekijken als jij ook serieus aan de slag wil gaan met het verdienen met aandelen. Je kunt hierbij met het pakket aan de slag als je een professionele belegger bent, maar ook als je een enthousiaste thuisbelegger bent. Jullie doel is per slot van rekening hetzelfde: geld verdienen met beleggen.


Handelen bij een broker

Voor bijna al deze beleggingsopties, behalve cryptomunten, kun je terecht bij een broker. Bij een broker kun je een beleggingsrekening openen. Daar stort je het geld op waarmee je wilt beleggen en dan kun je transacties gaan doen.

DEGIRO is een hele goede internetbroker. De transactiekosten bij DEGIRO kunnen wel tot 80% lager zijn dan bij andere brokers (afhankelijk van het product waarin je belegt, zie de website van DEGIRO voor de vergelijking). DEGIRO heeft meer dan 65 internationale awards gewonnen, dus met de kwaliteit zit het ook wel goed. Let op: beleggen is risicovol.

DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Hieronder staan enkele interessante boeken over geld verdienen met beleggen.