Selecteer een pagina
Geld investeren maar waarin?

Geld investeren is een manier om meer rendement op je vermogen te halen dan wanneer je je geld gewoon op een spaarrekening zet.

Het doel van investeren is om je geld voor je te laten werken, door bijvoorbeeld geld te investeren in iets wat je later voor meer geld kunt verkopen of door te investeren in iets wat je geld oplevert.

Een voorbeeld van het eerste is goud of bitcoin, dat koop je met de verwachting dat later weer voor een hogere prijs te verkopen. Een voorbeeld van het tweede is het investeren in vastgoed, wat je huurinkomsten oplevert. Er zijn zeer veel verschillende manieren om geld te investeren, zowel voor de grote als de wat kleinere portemonnee. 


Wat is investeren?

Er zijn verschillende definities van ‘investeren’. Een vrij brede definitie is: geld uitgeven met de verwachting hier in de toekomst voordeel van te hebben. Zo is het volgen van een opleiding ook een investering, want daardoor kun je in de toekomst meer gaan verdienen.

Maar dit artikel gaat over het investeren van geld om daar financieel rendement mee te behalen, zonder dat je ervoor hoeft te werken. Je zult wel wat tijd moeten besteden aan het opdoen van kennis over deze investeringen, maar wanneer de investering eenmaal is gedaan hoef je er geen of nauwelijks meer aandacht aan te besteden.

Een voorbeeld hiervan is het investeren in zonnepanelen. Voordat je zonnepanelen aanschaft zul je waarschijnlijk wat voorwerk doen: uitzoeken hoeveel de aanschaf kost, wat de installatiekosten zijn en hoeveel je daarmee gaat besparen op je energierekening. Maar liggen de zonnepanelen eenmaal op je dak, dan leveren ze je geld op zonder dat je er nog naar om hoeft te kijken. 

investeren in zonnepanelen

Geld investeren in vastgoed

Investeren of beleggen in vastgoed wordt gezien als een zeer solide vorm van investeren. Kort samengevat koop je een pand en dat pand ga je verhuren. Huurinkomsten vormen een solide bron van inkomsten. Vaak blijven huurders langere tijd, meerdere jaren, waardoor je inkomsten uit deze investering voor langere tijd gegarandeerd zijn.

Het is ook gebruikelijk om de huur jaarlijks te indexeren, dus je belegging gaat jaarlijks meer opleveren. Het nadeel van investeren in vastgoed is dat er meestal flink wat eigen geld voor nodig is. Wanneer je een pand koopt om te verhuren kun je bij de meeste banken maar 80% van de waarde lenen. Wanneer je pand leeg staat lopen de kosten wel door, terwijl je er geen inkomsten meer uit hebt. 

Beleggen in vastgoed met weinig geld

Investeren in vastgoed is ook mogelijk met weinig geld. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van bedrijven die beleggen in vastgoed, zoals UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD of Wereldhave.

Ook kun je beleggen in beleggingsfondsen of ETFs in vastgoed. Het voordeel van op deze manier investeren in vastgoed is dat je een veel betere spreiding hebt en dat je ook mee profiteert van beleggingen in vastgoed die voor particulieren anders niet bereikbaar zijn. Fondsen bezitten bijvoorbeeld ook kantoren en winkels. Ook vastgoed in het buitenland is mogelijk via een fonds. Investeren in een vastgoedfonds kan al met enkele tientjes.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Duurzaam investeren

Duurzaam investeren

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaamheid en daar hoort ook duurzaam investeren bij. Je kunt dit doen door te beleggen in een duurzaam beleggingsfonds.

Zoek je duurzame beleggingsfondsen, dan kun je zoeken naar fondsen met SRI (socially responsible investing) of ESG (environment, social, governance) in de naam. Er zijn ook duurzame beleggingsfondsen met specifieke thema’s, zoals leiders in de energie transitie of in de circulaire economie. 

Je kunt ook duurzaam investeren door bedrijven te zoeken die doen wat past bij wat jij belangrijk vindt en daar aandelen van kopen. Dit kunnen bijvoorbeeld bedrijven zijn die windmolens of zonnepanelen produceren.

Er zijn ook speciale crowdfunding platforms voor duurzame projecten, zoals greencrowd.nl en oneplanetcrowd.com. Via deze platforms verstrek je een lening, die je met rente krijgt terugbetaald. 


Investeren in leningen

Je kunt ook rendement halen op je vermogen door geld uit te lenen. Hierbij ontvang je een veel hoger rendement dan wanneer je geld op een spaarrekening zet. Via crowdfunding platforms is het mogelijk om zelf een project uit te kiezen waar je jouw geld aan wilt uitlenen. De rendementen zijn goed, maar een klein percentage van de projecten faalt, waardoor je je inleg deels kunt kwijtraken.

Je kunt je risico spreiden door je geld over verschillende projecten te spreiden. Je kunt ook kiezen voor een platform waarbij je niet zelf projecten hoeft te kiezen, maar waarbij je automatisch aan meedoet voor alle leningen die dit platform beheert. Dan loop je niet het risico dat je net hebt geïnvesteerd in die ene lening die niet volledig wordt terugbetaald. Lender & Spender is zo’n platform. Lender & Spender leent geld aan particulieren voor grote aankopen, verbouwingen of het oversluiten van leningen. 


Aandelen

Investeren in aandelen is een bekende manier om rendement op je vermogen te behalen. Er zijn verschillende strategieën om te investeren in aandelen. Een bekende strategie is dividendbeleggen. Je koopt aandelen van bedrijven die een deel van hun winst in dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Zo profiteer je als aandeelhouder mee van de winst van het bedrijf.

Je kunt ook beleggen in aandelen die geen dividend uitkeren, maar waarvan je verwacht dat de koers zal gaan stijgen Dit zijn vaak wat nieuwere bedrijven. Zij keren meestal geen dividend uit, maar ze investeren hun winst terug in het bedrijf, waardoor ze verder kunnen groeien. Hierdoor stijgt de koers van het aandeel.

Je hoeft helemaal niet heel veel geld te hebben om te gaan investeren in aandelen. In theorie kun je zelfs met een paar tientjes al beleggen. Het is wel verstandig om niet al je geld in hetzelfde aandeel te stoppen. Wanneer het dan onverwacht slecht gaat met dit bedrijf kun je veel geld verliezen.

Je kunt je vermogen beter spreiden over verschillende aandelen. Wanneer je in individuele aandelen belegt heb je veel geld nodig om goed te spreiden. Maar door te beleggen in beleggingsfondsen kun je voor een klein bedrag toch in veel verschillende aandelen zitten. Lees ook mijn artikel over beleggen in aandelen.


Goud

Investeren in goud levert geen inkomstenstroom op. De reden om te investeren in goud is dat het wordt gezien als veilige haven. Wanneer er grote onzekerheid is in de economie, dan stijgen doorgaans de goudprijzen. Goud kan niet failliet gaan. Maar net als bij alle andere beleggingsmogelijkheden kunnen de goudprijzen wel fluctueren.

Je kunt direct in goud investeren door goud te kopen, of door te beleggen in een beleggingsfonds dat goud beheert. Je kunt ook indirect in goud investeren door aandelen te kopen van bedrijven die goud delven. Een van de bekendste is Barrick Gold Corporation. Dit is een bedrijf dat dividend uitbetaalt, waardoor je investering wel inkomsten oplevert. 

In goud investeren

Crowdfunding

Het is al genoemd in de alinea ‘investeren in leningen’, maar crowdfunding is een leuke manier om je geld te investeren. Bij crowdfunding zoeken bedrijven via een platform, bijvoorbeeld geldvoorelkaar, naar investeerders die in hun project willen investeren. Meestal is dit in de vorm van een lening die in 3-5 jaar wordt terugbetaald met een mooi rentepercentage.

Soms krijg je nog een ander extraatje als investeerder. Is de lening voor een restaurant, dan krijg je als investeerder bijvoorbeeld korting wanneer je er gaat eten. Niet alle soorten projecten lenen zich voor zo’n extraatje, maar het belangrijkste is natuurlijk het financiële rendement. 


Startups

Met een startup bedoelen we een beginnende onderneming met de potentie om heel groot te worden. Startups hebben vaak een vernieuwend product of platform waar heel veel potentiële klanten voor zijn, zoals Facebook of AirBnB. Investeren in startups wordt over het algemeen gedaan door angel investors, in het Nederlands ook wel durfkapitalisten genoemd.

Dit zijn vaak mensen die met hun eigen onderneming al heel rijk zijn geworden en hun vermogen, maar ook hun kennis inzetten om startups te helpen om te groeien. Wanneer zo’n startup erin slaagt om door te breken, dan kan zo’n investering vele malen meer waard worden. 

De meeste startups zijn onbereikbaar voor kleine investeerders. Er zijn wel een paar platformen waar je ook zonder groot vermogen kunt investeren in startups. Voorbeelden hiervan zijn Seedr en Crowdcube. Vergeet niet dat startups wel bedrijven zijn die zich nog nauwelijks hebben bewezen, in tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven.

De kans dat een startup faalt en dat je je hele inleg kwijt bent is groot. Dit gebeurt de rijke durfkapitalisten ook. Maar omdat zij vaak in vele startups investeren worden de verliezen goedgemaakt door dat ene pareltje. Je kunt je afvragen of het verstandig is om hier zonder veel kennis aan te beginnen. 

Investeren in startups

Investeren met de overwaarde van je huis

Heb je geen spaargeld om mee te investeren, maar wel overwaarde op je huis? Dan kun je mogelijk een extra lening op de overwaarde afsluiten. Niet ieder soort investering is hiervoor geschikt. Beleggen in aandelen met geleend geld wordt over het algemeen sterk afgeraden, want dit is een vrij risicovolle investering.

Een extra lening om te investeren in zonnepanelen is een heel ander verhaal, want zonnepanelen leveren een vrij zeker rendement. Heb je veel overwaarde, dan kun je daarmee mogelijk zelfs investeren in een tweede huis of een vakantiewoning, die je kunt verhuren. Wil je weten of het voor jou mogelijk is om een extra lening af te sluiten op de overwaarde van je huis, dan kun je het beste een onafhankelijk hypotheekadviseur inschakelen. Lees ook mijn artikel hoe kun je de overwaarde van je huis investeren?


Vakantiewoningen

Investeren in vakantiewoningen geeft doorgaans een goed rendement. En het voordeel is dat je er zelf ook gebruik van kunt maken, dus je kunt extra goedkoop op vakantie. Een vakantiewoning koop je meestal op een vakantiepark. De verhuur van het vakantiehuisje wordt meestal geregeld door het park waar de vakantiewoning zich op bevindt.

Het verschilt per park hoeveel je zelf gebruik kunt maken van het huisje. Soms heb je volledig zelf de keus wanneer je de woning wel of niet beschikbaar stelt voor de verhuur. Andere parken stellen een maximum aan het aantal weken dat je het huisje zelf mag gebruiken. Er zijn ook verschillende constructies mogelijk voor het rendement. Sommige parken bieden een vast rendement. Andere parken bieden een rendement op basis van de werkelijke verhuuropbrengsten.


DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.