Selecteer een pagina

Kleine onderneming starten

12 nov 2021

Vergadering bij een kleine onderneming

Er zijn veel soorten ondernemingen waar je als ondernemer aan kunt beginnen, een kleine onderneming starten is daar één van. Maar wat is een kleine onderneming?

Daar zit een bepaalde definitie aan die een kleine ondernemer apart zet van bijvoorbeeld een ZZP’er of een Mkb-er. In dit artikel geven we je een uitgebreide definitie van wat een kleine ondernemer is.

Het gaat hierbij voornamelijk om omvang, van het bedrijf zelf maar ook van de verantwoordelijkheden jegens anderen en natuurlijk de belastingdienst.

We leggen uit waaraan voldaan moet worden en waar je aan moet denken als kleine ondernemer, maar ook waar je juist vrijstelling voor kunt krijgen.


Wanneer ben je een kleine onderneming?


De definitie van een kleine onderneming kunnen we vinden op de website van de Kamer van Koophandel (KVK). Deze zegt het volgende over een kleine onderneming:

  • Activa tussen de €350.000 en €6.000.000
  • Netto-omzet tussen de €700.000 en €12.000.000
  • Aantal werknemers tussen de 10 en 50 personenTenminste twee van de hiervoor genoemde criteria moeten behaald zijn en dat voor minimaal 2 jaar lang. Zoals je kunt zien is de definitie van een kleine ondernemer goed afgebakend maar ook weer erg breed.

Een kroeg in de grote stad met 8 part time serveerders, een fulltime barmedewerker en twee part time caissières dat elk weekend vol zit met gasten kan een kleine ondernemer zijn. Maar ook een fabriek kan voldoen aan deze omschrijving. De kleine onderneming kan dus eigenlijk best groot en complex zijn.

Wanneer ben je een kleine ondernemer?

Financiering kleine onderneming


De meeste kleine ondernemingen zijn niet zo begonnen. Het waren meestal micro ondernemingen of zelfs ZZP’ers die uitgegroeid zijn tot kleine ondernemingen. Er zijn bijna geen mogelijkheden om genoeg geld te lenen om een kleine onderneming te starten. Het benodigde bedrag aan geleend geld is daarvoor meestal te groot en investeerders en banken gaan dat risico liever uit de weg.

Als je al een bedrijf hebt kun je vaak wel groeiprojecten (deels) laten financieren door de bank of door privé investeerders. Zo kun je uitgroeien tot een groter bedrijf. Er zijn drie manieren waarop een kleine onderneming financiering werft: zakelijke (bank)leningen, aandelenemissie en Crowdfunding of Crowdlending.

Zakelijke leningen


Bij een zakelijke lening wordt geld aan jouw bedrijf geleend tegen een vaste rente. Deze leningen zijn er in verschillende vormen te vinden. De meest populaire zijn zakelijke bankleningen. Deze hebben een vaste looptijd met vaste of variabele maandelijkse afbetalingen. Ook bij privé investeerders en kredietverstrekkers kun je een zakelijke lening krijgen. Kredietverstrekkers zijn in principe beleggingsfondsen die investeren in lang en kortlopende kredieten.

Natuurlijk moet je rente betalen over de lening, geld lenen kost geld. Anders dan vaak wordt gedacht zijn banken juist het meest coulant waar het gaat om achterstallige betalingen. Een bank kan een paar wanbetalers veel beter opvangen dan een privé investeerder. Ook willen de beleggers bij kredietverstrekkers meestal hun geld zien, hoe dan ook.

Aandelenemissie


Een rechtspersoon zoals een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) kan nieuw geld naar het bedrijf trekken door middel van een aandelenemissie. Deze bedrijven zijn geen eigendom van één persoon maar van een collectie aandeelhouders.

Door meer aandelen te verkopen komt er dus nieuw geld het bedrijf binnen. Veel micro ondernemingen die de grote stap willen maken veranderen van een eenmanszaak of vof naar een bv of nv. Het geld dat opgehaald wordt met de uitgegeven aandelen wordt dan gebruikt om het bedrijf uit te breiden.

Crowdfunding en Crowdlending


Bij Crowdfunding haal je geld op van het publiek. Hier gaat het meestal om een vrijwillige gift voor jouw bedrijf of idee. De meeste Crowdfunding campagnes halen niet genoeg geld op om een kleine onderneming te starten. Ook kunnen bestaande ondernemingen meestal niet op net zoveel goodwill rekenen bij vrije gevers als startende ondernemers.

Bij Crowdlending is er sprake van een soortgelijk proces om geld op te halen bij het brede publiek, maar in plaats van een gift gaat het hier om een lening. Je hebt dan niet één investeerder maar, mogelijk, heel veel kleine investeerders. Crowdlending is erg populair geworden bij mensen die slechts kleine bedragen beschikbaar kunnen stellen. Het is helaas wel zo dat Crowdlending meestal erg hoge rentes verlangt.

Geld ophalen via crowdfunding of crowdlending

Facturering


Als je goederen of diensten verkoopt moet je deze factureren. Factureren betekent dat je de verkoop en levering vastlegt door middel van twee documenten, één richting de klant en één voor je eigen boekhouding. Vaak zijn deze twee documenten kopieën van elkaar.

Facturering is voor een kleine onderneming niet zo heel erg verschillend dan van andere soorten bedrijven. Wel is het handig dat de kleine ondernemer een geautomatiseerd factureringsprogramma heeft. Dit maakt het leven voor de ondernemer en zijn of haar medewerkers een stuk gemakkelijker.

Lees ook ons artikel over factureren voor ZZP’ers. De wettelijke regels voor een factuur zijn voor alle bedrijven hetzelfde.


Btw kleine onderneming


Net als elke andere onderneming, moet de kleine onderneming de omzetbelasting (btw) afdragen aan de belastingdienst. Voor de meeste ondernemers van deze omvang is het onbegonnen werk om elk kwartaal de btw op de ouderwetse manier, door facturen na te lopen in meerdere factuurboeken, op een excel sheet uit te rekenen.

Veel kleine ondernemers laten daarom de btw berekenen door een boekhouder en dan meestal uitbesteed aan een boekhoudkantoor (accountant). Grotere kleine ondernemers hebben een kleine accountancy afdeling. De noodzaak om de verplichte btw precies te berekenen laten ze dan over aan een professional.

De kleinere kleine ondernemer kan dit ook zelf doen, bijvoorbeeld door middel van een professioneel boekhoudprogramma. Dit bespaard veel kosten en het programma maakt het gemakkelijk. Ondernemers met een accountancy afdeling zullen ook moet investeren in een boekhoudprogramma.


Inschrijven Kleineondernemersregeling (KOR)


De KOR, kleineondernemersregeling, voorziet in de btw vrijstelling voor ondernemers. De KOR geldt voor alle ondernemingsvormen, inclusief eenmanszaken, vof en rechtspersonen (stichting, nv en bv)[2]. Maar de jaaromzet moet wel lager zijn dan €20.000. In theorie zou het kunnen dat een kleine onderneming btw vrijstelling aanvraagt aangezien omzet maar één van de drie criteria is voor een kleine onderneming.

Voor een onderneming van deze omvang die voornamelijk goederen en/of diensten levert in het binnenland zal het in de praktijk moeilijk worden om (moedwillig) onder de €20.000 omzet te blijven. Er zijn een paar soorten omzet die niet tot de omzetgrens worden gerekend. Als jouw onderneming voornamelijk hieruit omzet draait zou je vrijstelling voor de btw in Nederland kunnen krijgen. We gaan kort in op de meest voorkomende:

  • Omzet behaald uit btw-vrijgestelde omzet: bepaalde omzet die behaald wordt uit producten en diensten waar 0% btw op zit telt niet mee aan de omzetgrens voor de KOR.
  • Btw betaald naar het buitenland: als je voornamelijk verkopen doet in het buitenland en je btw dus afdraagt aan dat land dan telt dit niet mee voor de omzetgrens voor de KOR.
  • Btw uit het buitenland verlegd naar jou: alle btw die naar jou verlegd is door een buitenlands bedrijf telt niet mee voor de omzetgrens. Net als btw betaalt naar het buitenland heeft dit dus geen effect op je KOR.

Jaarrekening voor kleine ondernemers


Voor de kleine onderneming bestaat de jaarrekening uit een verkorte balans en een toelichting. Dit is complexer en geeft meer informatie weer dan alleen een beperkte balans waaraan een micro ondernemer moet voldoen. Het is aan te bevelen om dit te laten doen door een professionele boekhouder of om in elk geval gebruik te maken van boekhoudsoftware.

[1]: Kamer van Koophandel. (z.d.). Waaruit bestaat een jaarrekening? KVK – Kamer van Koophandel.

[2]: Belastingdienst. (z.d.). Kleineondernemersregeling (KOR). Belastingdienst Nederland.


Ook interessant om te lezen:

Een eigen bedrijf starten
Een eigen bedrijf starten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *