Een beleggingsstrategie is essentieel voor elke belegger die een positief rendement wil halen. Bezint eer ge begint, zij de wijze keizer Marcus Aurelius ooit, en dat is vooral in de wereld van het beleggen een goed advies.
Voordat je begint met beleggen, moet je gaan nadenken over je beleggingsstrategie. Veel beginnende beleggers springen gewoon meteen in de bres en verwonderen zich dan dat ze hun inleg verliezen. Wat er meestal aan scheelde was het ontbreken van een goede beleggingsstrategie.
Dat is jammer, want een beleggingsstrategie bepalen hoeft niet zo heel moeilijk te zijn. Wij leggen uit hoe jij je eigen beleggingsstrategie kunt bepalen aan de hand van je unieke situatie en verwachtingen.
Wat is een beleggingsstrategie?
Een beleggingsstrategie is een plan van actie voor het doen van beleggingen. Een beleggingsstrategie kan eenvoudig zijn, met alleen instructies voor de periodieke aankoop van een bepaald soort effecten. Maar er zijn ook complexe beleggingsstrategieën die gebruik maken van formules en die constant de markt in de gaten in houden.
Het voordeel van een beleggingsplan is dat je de verleiding om te gaan speculeren tegengaat. Je krijgt ook inzicht in wat je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) uitgeeft aan beleggingen. Zo kun je deze uitgave meenemen in je budgettering.
Voor veel beginnende beleggers is een gedegen beleggingsstrategie bepalen een behoorlijk obstakel. Toch ben je een beleggingsstrategie nodig, wil je op de lange termijn een positief rendement halen.
Je beleggingsstrategie bepalen
Een beleggingsstrategie bepalen komt neer op het beantwoorden van een paar vragen. Na aanleiding van de antwoorden kun je dan bepalen in welke effecten je belegt, wanneer je gaat beleggen, hoe vaak je belegt en hoeveel het mag kosten. Dat is het bepalen van een beleggingsstrategie in een notendop: waar beleg je in, wanneer en hoe vaak beleg je, voor hoeveel beleg je? Maar beantwoordt deze vragen maar eens als je niet weet welke effecten waarvoor goed zijn.
Achter deze vragen zitten eigenlijk grotere kernvragen, vragen over de toekomst. Want beleggen is denken aan de toekomst; wanneer heb je je geld nodig, welk risico wil je lopen, welk rendement wil je halen, wil je het zelf gaan doen of laat je het doen? We nemen deze vragen met je door, maar je moet hier zelf over nadenken.
– Beleggingstermijn: wanneer heb je het geld nodig?
De beleggingstermijn is de totale looptijd van je beleggingsstrategie. Dit komt neer op de vraag: wanneer heb je het geld nodig? Als het antwoord ver in de toekomst ligt, dan zul je een lange termijn beleggingsstrategie gaan volgen die rekening houdt met marktgemiddeldes en economische curves. Beleggen in effecten die minder gevoelig zijn voor volatiliteit en die nog zullen bestaan 10 jaar, 20 jaar of 40 jaar in de toekomst zijn dan belangrijk voor je beleggingsstrategie.
Ben je het geld binnen afzienbare tijd weer nodig, dan komen er andere factoren om de hoek kijken. De belangrijkste vraag is dan vooral “hoeveel rendement heb je nodig?” Als je belegt voor de aankoop van een nieuwe keuken over 5 jaar, dan is het behaalde rendement eerder een mooie “korting” op de aanschafwaarde. Maar moet je er volgende maand nog van leven, dan moet je veel sneller werken en ook voortdurende successen boeken.
– Beleggingsprofiel: rendement en risico
Uit niets komt niets en elke kracht gaat gepaard met een even grote, maar tegengestelde kracht. Voor rendement is de tegenstelde kracht risico. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico dat het verkeerd uitpakt. Je moet voor jezelf nadenken hoeveel risico je wilt lopen op verlies of in elk geval een tegenvallend resultaat. Verschillende effecten hebben een verschillend risicoprofiel.
Spreiding is de beste manier om risico te verminderen en is de belangrijkste bouwsteen van je beleggingsstrategie. Je bouwt een portefeuille op bestaande uit verschillende effecten. Als één belegging tegenvalt of zelfs helemaal wegvalt, gaat niet je hele kapitaal onderuit. Helemaal risicovrij beleggen bestaat niet, maar je kunt het risico wel heel erg klein maken.
De andere kant van het verhaal is natuurlijk dat je juist risico aangaat om een hoger rendement te kunnen halen. Je zult vooral bij korte termijn beleggingsstrategieën kunnen kijken naar een hoger risicoprofiel, zodat je sneller kunt genieten van een hoger rendement. Ook hier kun je spreiding toepassen of overgaan tot hedging. Of je nou een hoge of lage risicotolerantie hebt, het is altijd belangrijk dat je nooit meer belegt dan wat je kunt missen.
– Eigenbeheer of beleggingsfonds
Veel beleggers maken gebruik van een beleggingsfonds of een beleggingsrekening (in feite hetzelfde). Ze laten het beheer van hun beleggingen dan over aan een ander, een expert die de beleggingsstrategie vaststelt en uitvoert in ruil voor een commissie. Als belegger heb je dan geen of weinig zeggenschap over de gevolgde strategie. Hooguit kun je kiezen tussen een paar verschillende risicoprofielen.
Als je zelf belegt, dan moet je ook zelf je beleggingsstrategie vaststellen en erop toezien dat je je eraan houdt. Het nadeel is dat je misschien de kennis mist om dit effectief te doen. Het kost ook tijd en inzet, je moet zelf geld overmaken en periodiek je effecten kiezen. Het voordeel van beleggen in eigenbeheer is dat je rendement niet wordt afgeroomd. Beleggingsfondsen kunnen fikse commissies in rekening brengen.
Beleggingsstrategie korte termijn
Onder de korte termijn beleggingen wordt doorgaans beleggen met een termijn van 5 jaar of korter bedoeld. Hier kunnen enorme verschillen in zitten. Zo kun je beleggen in aandelen van nieuwe bedrijven of bedrijven met veel groeipotentieel voor de komende paar jaar.
Je kunt ook gaan daytraden in CFD, waar je je belegging maar heel kortstondig (vaak maar 1 dag) vasthoudt. Daar tussenin zitten een aantal andere mogelijkheden die langer of korter duren en met een hoger of lager risicoprofiel en potentieel rendement. We gaan de populairste opties het “kortst” naar het “langst” af.
- Daytrading in CFD
- Cryptocurrency
- Opties
- Directe aandelen in groeibedrijven
Beleggingsstrategie lange termijn
Lange termijn beleggingsstrategieën duren 5 jaar of langer en met vrijwel geen maximum duur. Toch is het een goed idee om niet oneindig door te blijven beleggen, je wilt een keer wat gaan doen met je geld. Als je nooit gebruik maakt van je rendement dan wordt het eerder beleggen omwille van het beleggen.
Een toekomst zonder visie zal je niet lang motiveren om in te blijven beleggen. Ook kun je nooit met zekerheid zeggen hoe de wereld en jouw omstandigheden er over een paar decennia uitzien. Een termijn van 20 tot 30 jaar is daarom wel het uiterste. Je wilt voor de lange termijn beleggen in effecten die het liefst ook dan nog bestaan.
- Directe aandelen in dividendbedrijven
- ETF
- Obligaties
Beleggingsstrategie voor het pensioen
Als je wilt beleggen voor je pensioen, kun je je termijn laten samenvallen met je AOW. Je AOW en enige andere pensioenregelingen zijn dan een aanvulling op het rendement van je beleggingen. De beleggingsstrategie voor het pensioen kenmerkt zich door een groeifase, die het langst duurt, gevolgd door een consolidatiefase in aanloop van de pensioenleeftijd.
- ETF voor marktindexen (landen, sectoren)
- Staatsobligaties
Je beleggingsstrategie toepassen
Je weet nu de antwoorden op de kernvragen: wat is je beleggingstermijn, hoeveel rendement heb je nodig en hoeveel risico durf je aan. Je weet ook of je je beleggingen in eigenbeheer wilt doen of dat je het uitbesteed aan een beleggingsfonds. Je hebt ook een inzicht in wat een beleggingsstrategie voor de korte termijn inhoudt en voor de lange termijn, of zelfs tot aan je pensioen. Je hebt hierin je keuze gemaakt en het is tijd om je beleggingsstrategie bij elkaar te brengen in een beleggingsplan en deze uit te voeren.
1 Kies een broker of beleggingsfonds
Als je kiest voor beheerd beleggen, dan rest de keuze uit de risicoprofielen die je beleggingsfond aanbiedt. Daarnaast kun je alleen nog kijken naar hun commissies en in het verleden behaalde resultaten (die geen garantie bieden voor de toekomst).
Ga je zelf beleggen, dan moet je je broker keuze afstemmen op je beleggingsstrategie. Dit is vooral een keuze in grote lijnen, tussen de lange en de korte termijn beleggingsstrategie. De broker moet die effecten aanbieden waar je op uit bent, en dat het liefste tegen zo laag mogelijke kosten. Wij zelf gebruiken de volgende brokers voor verschillende doeleinden:
BitVavo >> | eToro >> | DEGIRO >> |
Cryptocurrency | Korte Termijn Beleggingen | Lange Termijn Beleggingen |
2 Stel een periodieke belegging vast
Bij beleggingen op de lange termijn beleg je het liefst maandelijks en dan elke maand op dezelfde dag voor hetzelfde bedrag. Dit voorkomt speculeren en geeft je het beste inzicht in je budget en hoe het ervoor staat. Voor de korte termijn kun je ervoor kiezen om per kwartaal of zelfs jaarlijks, en na gedegen onderzoek naar de bedrijven waar je in wilt beleggen, grotere investeringen te doen.
Voor Daytrading en gedeeltelijk ook Cryptocurrency ben je vaker bezig met beleggen. Ook hier is verstandig om slechts periodiek, bijvoorbeeld één keer per maand, geld over te maken naar je account. Daar moet je het mee doen die maand. Als je winst gemaakt hebt, dan room je het bedrag op je account af naar de je maandelijkse budget. Het restant is je rendement voor die maand.
3 Stel een budget vast
Maak eerst een begroting van alles wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Wat er overblijft zou je kunnen beleggen. Verstandiger is het om eerst een reserve aan te leggen die je levensstandaard bijbeent en kan onderhouden voor een bepaalde tijd, mocht het financieel even tegenzitten. Veilig beleggen begint vanuit een stabiel financieel fundament, ook als het geen vetpot is.
Voor de beleggingsstrategie op de korte termijn, ben je een relatief grote begininvestering nodig wil je optimaal genieten van het rendement. Het heeft niet zoveel zin om een klein bedrag 5 jaar op zij te zetten, zelfs niet voor 15% rendement of meer. Je kon dat geld beter direct benutten.
Bij Daytrading moet je vooral kijken naar wat je kunt missen en daarvan dan maar een deel opzijzetten voor het actief beleggen. Daytrading en cryptocurrency kunnen verslavend werken, dus van tevoren grenzen stellen is belangrijk. Je kunt de grens oprekken naar mate je begroting groter wordt.
Voor de lange termijn beleggingstrategie ben je niet zulke grote bedragen nodig aan het begin. Veel belangrijker is dat je steevast elke maand belegd. Je kunt dan ook al denken aan bedragen van 100 tot 200 euro per maand.